Читај ми!

Vulin u Marselju odao poštu kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin položio je u Marselju lovorov venac na spomen-ploču na mestu gde je ubijen kralj Aleksandar Prvi Karađorđević i cveće na memorijalni spomenik kralju Jugoslavije Aleksandru Prvom i francuskom ministru inostranih poslova Žan Luju Bartuu.

Aleksandar Vulin je u Marselju poručio da je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević, kralj Jugoslavije, bio prva žrtva fašizma i da ga je ubila "udružena nemačka i italijanska služba, zajedno sa ustašama i probugarskim VMRO", navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministar je dodao da je atentator Vlado Černozemski "samo povukao obarač" i ocenio da "taj nepomenik i nije mnogo važan, ali su važne sile koje su se urotile da unište Jugoslaviju, a sa njom na prvom mestu da unište i Srbiju i srpski narod".

U Marseju, 9. oktobra 1934., ubijeni su jugoslovenski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević i francuski ministar spoljnjih poslova Luj Bartu.

Atentat je organizovala ustaško -VMRO-ska teroristička grupa na čelu sa Mijom Kraljem. Neposredni izvršilac atentata bio je Vladimir Gergijev Kerin, poznatiji po pseudonimu Černozemski.

Atentator se provukao kroz obezbeđenje noseći pištolj sakriven ispod buketa cveća, i sa svega metar-dva osuo rafalnu paljbu na svoje žrtve. Kralj je umro praktično odmah, pogođen sa više metaka u glavu i vrat.

Luj Bartu je zadobio jednu prostrelnu ranu kroz grudni koš. Nesvestan da je ranjen, kretao se po mestu atentata i okolini, sve dok nije kolabirao usled unutrašnjeg krvarenja.

Atentatora je sabljom usmrtio jedan konjički oficir iz pratnje.  

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи