Читај ми!

Na Svetski dan izbeglica – ugovor o stambenom zbrinjavanju za 60 porodica

Zbog rata u Ukrajini, ali i drugih sukoba širom sveta, više od sto miliona ljudi moralo je da napusti svoje domove. Status izbeglica imaju i građani iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su bez doma ostali tokom sukoba devedesetih. Mnoge izbegličke porodice još nemaju stan ili kuću, a potrebna im je i ekonomska podrška. Do sada je obezbeđeno 25.000 trajnih rešenja, budžetskim sredstvima i donacijama, a danas će biti uručeni ugovori o kupovini 60 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje žive na teritoriji Beograda.

Iako je cilj bio da do 2017. godine sve izbeglice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine imaju rešeno stambeno pitanje, čak 12.000 porodica ostalo je s nerešenim egzistencijalnim pitanjem, rekao je za RTS predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Odbor za rešavanje stambenog pitanja prognanih Srba iz Hrvatske i Federacije BiH početkom juna pozvao je sve prognane koji nemaju rešeno stambeno pitanje da se evidentiraju kod poverenika za izbeglice u lokalnim samoupravama.

Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić u martu ove godine dogovoreno je da nova vlada usvoji program za rešavanje stambenog pitanja svim izbeglicama. 

"Pravo da se evidentiraju imaju sve porodice koje nemaju rešeno stambeno pitanje, a nakon što budu obezbeđena sredstva, biće raspisan konkurs za kupovinu stanova, građevinskog materijala, montažnih kuća i seoskih domaćinstava", objašnjava Linta.  

Mali broj Srba se vratio u zemlje iz kojih je izbegao, a mnogi imaju nerešeno pitanje stečenih prava i otete privatne imovine. 

"Preko milion proteranih Srba suočava se sa brojnim imovinskim pitanjima zbog čega je neophodan suštinski dijalog sa Hrvatskom  i BiH kako bi se rešilo pitanje otete privatne imovine i stečenih prava", rekao je za RTS Miodrag Linta.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво