Читај ми!

Kada je najbolje primiti vakcinu protiv HPV-a

Svakog dana jedna žena umre od raka grlića materice, a četiri obole. To je poražavajuća statistika, ali Srbija sada ima oružje u ruci – vakcinu protiv devet sojeva humanog papilomavirusa (HPV), glavnog izazivača ovog karcinoma. Od ponedeljka se ova vakcina daje deci u domovima zdravlja, a interesovanje je veliko. Imunolozi kažu da nema tendencije da imunitet stečen vakcinacijom opada, da je moguće da štiti decenijama, a možda i doživotno.

Epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević rekla je u emisiji Oko da su prošlog četvrtka vakcine distribuirane domovima zdravlja, a u ponedeljak se počelo sa vakcinacijom.

U Beogradu je distribuirano 1.160 doza, a u nekim domovima zdravlja do kraja nedelje neće ni biti više vakcina zbog velikog interesovanja, kao što je to u domovima na Paliluli i Novom Beogradu.

"Nadamo se da ćemo već sredinom naredne nedelje dobiti nove količine, da bi se imunizacija bez prekida odvijala", kaže dr Begović Lazarević, dodajući da sva deca imaju podjednako pravo da budu vakcinisana, i to o trošku RFZO.

Imunolog Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. Miloš Marković kaže da je reč o sjajnoj vakcini, izuzetne bezbednosti koja indukuje izuzetno snažan imunski odgovor.

"Možda smo krenuli kasno, ali sa najboljom vakcinom dostupnom u svetu", rekao je prof. Marković.

Zašto je bolje ranije dati vakcinu 

Do navršenih 15 godina vakcina se prima u dve doze sa razmakom od 6 do 12 meseci, a ako se daje posle 15. godine vakcina se daje u tri doze – druga 2 meseca posle prve, a treća 6 meseci posle prve doze.

Dr Marković objašnjava da mlađa deca primaju vakcinu u dve doze, jer njihov organizam pravi više antitela, brže reaguju na vakcinu.

Ističe i da nema tendencije da stečeni imunitet opada, da je moguće da štiti decenijama, a možda i doživotno.

"Neko pomisli da nije prerano da primi, pa da mu oslabi imunitet, ali bolje je ranije, jer je bolji imunski odgovor", kaže dr Marković.

Dodaje da smo daleko od kolektivnog imuniteta, kada će biti zaštićeni i nevakcinisani, ali da svaki vakcinisani doprinosi tome. "Ono što znamo je da su muškarci zaštićeni kada je preko 80 odsto obuhvat vakcinacije kod devojčica. Svi težimo tome, ali nije lako dostižno", kaže prof. dr Marković. 

Polovina obolelih žena javlja se lekaru kada je već prekasno 

Direktor GAK u Višegradskoj prof. dr Aleksandar Stefanović navodi da čak 1.400 žena oboli od raka grlića materice, a svaka treća premine.

"Mi na konzilijumu imamo preko 1.000 pacijenata godišnje sa različitim malignitetima, a rak grlića materice najčešći. Poražavajuće je da se više od polovine žena javi u poodmaklom stadijumu, kada se više ne mogu operisati već se leče drugim metodama", kaže prof. dr Stefanović.

Dodaje da je reč o najpreventabilnijem raku kada je reč o ginekološkim kancerima. Naime, rak jajnika je najmaligniji, ali za njega ne postoji skrining, dok ga za rak grlića materice ima.

"Borili smo se i za vakcinu koja je došla i očekujemo da ćemo, komplementarno sa sekundarnom prevencijom i papa testovima, dostići ono što su visokorazvijene zemlje uradile – desetostruko smanjenje incidencije raka grlića materice", zaključio je dr Stefanović.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво