Читај ми!

Dojave o bombama nisu zaobišle ni škole sa nekoliko đaka – ko stoji iza njih i šta im je cilj

Veliki broj škola širom Srbije primio je dojave o postavljenim bombama. Dojave su prvi put stigle na adrese svih srpskih osnovnih škola na Kosovu i Metohiji. Zbog dojave o bombi evakuisano je i Ministarstvo spoljnih poslova i finansija i Skupština grada Beograda.

Uznemiravajući mejl ovog puta nije zaobišao ni škole koje broje svega nekoliko đaka. Njihovu tačnu lokaciju ne bi pogodili ni stanovnici opština u kojima se nalaze, ali čini se da ih zna neko ko dojavljuje da je postavljena bomba. 

"Dojavu o podmetnutim bombama dobile su sve osnovne škole na teritoriji opštine Gornji Milanovac, na teritoriji opštine Ivanjica i Lučani. Ono što je najvažnije jeste da su svi učenici evakuisani, da se prvo vodilo računa o bezbednosti i učenika i zaposlenih", rekla je Slađana Parezanović, načelnik školske uprave Moravičkog okruga.

Bezbednost učenika i zaposlenih proveravala se i u Smederevu, gde je takođe bilo dojava i remećenja aktivnosti poslednjih dana školske godine.

"Naravno da remeti, vidite i sami, deca su u panici, roditelji su u panici. Isuviše dugo smo izgubili u koroni. Svaki dalje dan gubljenja nastave jeste problematičan. Tako da je i stresno i ne znam šta se događa", rekao je Dragan Petković, direktor OŠ "Dimitrije Davidović" u Smederevu.

Istih događaja u prethodna tri meseca bilo je na stotine. Toliko dugo traju i pitanja – ko iza mejlova stoji i šta je njihov cilj?

"Ovo je zasad uznemiravanje, postoje i radikalniji načini, da se vrše hakerski napadi na neke institutcije da se oštećuju njihovi podaci. Iz jedne tačke se pokreću ti napadi, moguće je da ima više adresa, možete na Džimejlu da otvorite koliko hoćete adresa, ne možemo da tvrdimo da je to jedna osoba, ali s obzirom na celu konstelaciju toga, možemo reći da potiče iz jednog centra", naveo je Goran Kunjadić, stručnjak za bezbednost.

Napadi su do sada najčešće bili usmereni ka obrazovnim institucijama. U današnje vreme, kažu stručnjaci, lako se dolazi do podataka i šalje mejl sa adrese kojoj se teško ulazi u trag.

Upozoravaju da nijednu dojavu ne treba zanemariti. S tim su saglasni i nadležni. Zato su kontradivezione ekipe i danas na terenima širom Srbije.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво