Читај ми!

RGZ o hakerskom napadu: Trenutno nije akcenat na brzini, najvažnija bezbednost podataka

Svi oni koji su prethodna dva dana došli do Republičkog geodetskog zavoda, nisu završili posao, jer ne radi informacioni sistem. Dok se RGZ ne oglasi da je problem rešen, nema potrebe da idete u katastar ili kod notara. Maja Radović iz RGZ kaže za RTS da je najvažnija u ovom trenutku bezbednost podataka, a sve kupoprodajne aktivnosti će se nastaviti odmah po uspostavljanju sistema.

Sistemi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ne rade zbog hakerskog napada koji se dogodio u utorak prepodne. Stručnjaci RGZ-a, Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, pripadnici MUP-a i BIA rade na rešavanju problema.

"Sistemi u RGZ-u ne rade ne samo zbog hakerskog napada, već zato što smo mi zaključali naše sisteme zbog pretnje sajber napadom", navodi Maja Radović.

Ukazala je da su pretnju otkrili inženjeri koji se bave bezbednošću u domenu internetu.

"Razumem da postoji velika želja da se nekako plastično objasni kako to izgleda napad u sajber prostoru. Mislim da mi nemamo trenutno mogućnost da to na bilo kakav ilustrativan način predstavimo, ali ako iole mogu da približim to širokoj publici onda možemo reći da jedan program napada druge programe. Program koji želi da ugrozi druge programe i koji želi da ugrozi baze podataka", objasnila je Radovićeva.

Dodala je da baze podataka predstavljaju nekadašnje arhive u kojima su se čuvali dokumenti.

"Tu se radi o softverima i zbog toga je bilo neohodno da se spreči širenje tog štetnog softvera kroz sistem RGZ-a i da bi se dalje pristupilo povratku na normalan režim rada, mi to moramo vrlo pažljivo da radimo i zaista je neohodno da damo vreme našim inženjerima", dodala je Radovićeva.

"Ne želimo da se ovo rešava brzo, već sigurno"

Na pitanje koliko vremena je potrebno da sistemi ponovo počnu da funkcionišu, Radovićeva prenosi odgovor koji je dobila od kolega.

"Bilo ko ko bi se predstavio kao stručnjak i rekao ovo će vam biti rešeno za tri dana, za pet dana, ustvari ne bi bio stručnjak. Dakle, trenutno nije akcenat na brzini", poručuje ona.

Ukazala je da ne žele da vrše pritisak na inženjere za bezbednost da ovo rešavaju brzo, već da ovo rešavaju sigurno.

"Veoma nam je važno da svi podaci o vlasništvu i o svim nepokretnostima u Srbiji ostanu zaštićeni i zbog toga mi ovaj posao moramo da obavljamo temeljeno", kaže Radovićeva.

U bazi podataka RGZ-a nalazi se preko 18 miliona parcela. Radovićeva kaže da sada nema mogućnosti overe kupoprodajnih ugovora, dobijanja listova nepokretnosti, bankarski sistem je ugrožen, notari ne mogu da obavljaju deo poslova koji se tiču kupoprodaje i agencije za proment nepokretnosti ne mogu da fukcionišu.

"Potrebno je da sve ovo bude omogućeno u što kraćem roku i zbog toga je prioritet određen da se najpre osposobi fukcionisanje e-katastra i e-šaltera", kaže ona.

"Vreme se da nadoknaditi, gubitak podataka ne tako lako"

Podsetila je da je infrastruktura geoprostornih podataka prema UN označena kao važna karika koja predstavlja suverenitet jedne države.

"Napad na RGZ i njegove baze podataka predstavlja ustvari napad na suverenitet Republike Srbije i stoga je veoma važno da se ovo zaštiti", naglašava Radovićeva.

Još jednom je apelovala na strpeljenje.

"Najvažnija je u ovom trenutku bezbednost podataka, a sve kupoprodajne aktivnosti će se nastaviti odmah po uspostavljanju sistema", dodaje.

Smatra da ovo neće utiacati na pad tržišta nepokretnosti. "Vreme se da nadoknaditi, gubitak podataka ne tako lako", zaključuje Radovićeva.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво