Читај ми!

Poplave u požeškom kraju – kad pečurke niču posle kiše

U Opštini Požega popravljaju se seoski putevi, oštećeni tokom obilnih padavina, a traga se za rešenjem kako da se odsečena domaćinstva povežu. Na području dve mesne zajednice u kojima je proglašena vanredna situacija, kiša je zadala glavobolje meštanima, ali je takođe nekima omogućila određeni prihod od šumskih plodova.

U svanuće, Zlatko Stanić iz Mršelja kreće u potragu za pečurkama. Kaže da je obilna kiša reki Kamenici dala razornu moć, ali je ove sezone pogodovala šumskim plodovima.

Stanić kaže da ni 2014. nije bilo ovakvih poplava. "Zaista je mnogo palo kiše i odnela je mostove, puteve, ali eto pečurka je rodila šumama", dodaje Stanić.

Vanredna situacija u Mršeljima biće na snazi dok se ne otkloni šteta, a žitelji uz redovne poslove na imanju, koriste priliku da ostvare dodatni prihod od dara prirode.

"Kreće se ujutru, porani se na svež vazduh, malo rekreativno, malo se skupe pečurke. Proda se, neki dinar se uzme i bude lepo, po šumi, čistom vazduhu", ističe Milina Lubinić.

Predrag Lubinić kaže da je sreća u nesreći to što ima pečuraka, da može da se zaradi neki dinar. "Ima pečuraka, sada, posle kiše. Kako kažu, rastu ko pečurke posle kiše."

Sveži vrganji otkupljuju se po ceni od 300 dinara za kilogram, sušeni 2.000 dinara, a sveža lisičarka po 350 dinara. Pečurke se skupljaju i u drugim krajevima gde je zbog posledica poplava proglašena vanredna situacija.

Predrag Trifunović, otkupljivač gljiva iz Čačka kaže da radi u tri opštine – gornjomilanovačkoj, požeškoj i čačanskoj.

"Pečurke stižu sa svih strana. Stvoreni su svi uslovi za odličan rod. Imali smo kišan period, sada je sunčano. Opet se očekuje kiša, tako da će rod biti sasvim zadovoljavajući", navodi Trifunović.

Vrganji se uglavnom izvoze, ali žitelji planinskog područja kažu da ima i šumskih plodova, koji nisu na ceni, ali su dovoljno ukusni i hraniljivi da upotpune trpezu.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво