Читај ми!

Zbog hakerskih napada nedostupni servisi Geodetskog zavoda

Servisi Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) nedostupni su spoljnim korisnicima, zato što je IT infrastruktura od juče meta intenzivnog hakerskog napada. Maja Radović iz RGZ kaže za RTS da je preventivno zaključan kompletan IT sistem i da je akcenat na zaštiti geoprostornih podataka koji, prema Ujedinjenim nacijama, predstavljaju osnovu za suverenitet jedne države. Ovaj sajber napad se zbog toga, kako je naglasila, može tumačiti i kao napad na samu Republiku Srbiju.

Dok se ne otkloni hakerska pretnja, kako bi se sprečila ugroženost sistema i podataka, servisi Republičkog geodetskog zavoda neće biti dostupni spoljnim korisnicima.

Maja Radović je istakla da je trenutno preventivno zaključan kompletan IT sistem, jer je akcenat na zaštiti podataka, to su geoprostorni podaci koji, prema Ujedinjenim nacijama, predstavljaju osnovu za suverenitet jedne države.

"Tako da ovaj sajber napad možemo tumačiti i napadom na samu Republiku Srbiju. U tom smislu Republički geodetski zavod je okupio tim stručnjaka koji radi na sajber bezbednosti", naglasila je Radovićeva.

Navela je da Zavod trenutno sarađuje sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, Bezbednosno-informativnom agencijom kao i svim drugim državnim organima da bi se pretnja otklonila što pre i uspostavio normalan režim rada svih servisa.

To, kaže, potvrđuje i da su preduzete sve mere kako bi se zaštitili podaci građana Srbije.

Objasnila je da su hakerskim napadom najviše ugrožene kupoprodajne aktivnosti, zato što građani trenutno ne mogu obaviti overavanje kupoprodajnih ugovora ili dobiti list o nepokretnosti na šalterima Zavoda, kao ni kod licenciranih geodetskih organizacija i kod notara.

"Sve što se tiče tržišta nepokretnosti trenutno nije moguće obaviti. Od prodaje najmanje garsonjere do potrebe da se dođe do građevinske dozvole. Verovatno će postojati nervoza kod građana. Nama je najvažnije da se podaci sačuvaju i zato molimo građane za strpljenje dok se ovo ne reši", apelovala je Radovićeva. 

Takođe, građanima koji imaju zakazan termin, savetuje se da ne dolaze u Katastar dok se ne uspostavi normalan rad servisa. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво