Читај ми!

Više od 60 odsto zaposlenih majki ima primanja niža od republičkog proseka – kako im pomoći

Položaj majki na tržištu rada je težak, od skoro 64.000 žena koje su donele dete na svet, čak trećina njih bila je bez posla i bilo kakvih primanja u trenutku rođenja bebe, dok tek polovina ima stalno zaposlenje - ostale ili rade "na crno" ili su povremeno angažovane u privremenim poslovima. Više od 60 odsto zaposlenih majki u Srbiji ima primanja niža od republičkog proseka, a skoro polovina njih zarađuje između 150 i 300 evra.

Uvođenje olakšica poslodavcima dovešće do bolje pozicije majki na tržištu rada i, dugoročno, do povećanja nataliteta - zaključak je analize koju je sproveo Institut za razvoj i inovacije.

Višestruki pozitivni efekti koji se očekuju od ove mere jesu dugoročno zadržavanje posla majki, podsticaj za zapošljavanje onih koje su pre porođaja bile nezaposlene, smanjenje finansijske zavisnosti majki i mogućnost njihovog karijernog razvoja. Osim toga, predložena mera pogoduje i preduzećima, čiji troškovi poslovanja će se smanjiti.

Dugoročno, predložena mera će imati višestruki efekat na privredu zemlje - najpre kroz porast zaposlenosti majki i smanjenje ukupne nezaposlenosti, zatim kroz podršku opstanku mikro, malih i srednjih preduzeća koja su stub privrede.

Konačno, ova mera mogla bi dovesti i do rasta nataliteta, što je posebno važno, imajući u vidu da je stopa fertiliteta u Srbiji.

Nenad Jevtović, direktor Instituta za razvoj i inovacije navodi za RTS da su predlogom mera za poboljšanje položaja majki na tržištu rada obuhvaćene i nezaposlene i neaktivne majke na tržištu rada.

"Nezaposlene majke su žene koje nemaju posao, ali ga traže dok su neaktivne žene na tržištu rada one koji niti imaju, niti traže posao. Ovom merom ne pravimo nikakvu diskriminaciju prema budućim majkama već su sve obuhvaćene i time želimo da podstaknemo i unapredimo njihov položaj na tržištu rada", objašnjava Jevtić.

Od ovog predloga, ako bude prihvaćen, dodaje on, očekujemo sigurnost i izvesnost majki za posao. 

"To smo prepoznali kao posnovni problem sa kojim se majke suaočavaju da bi se opredelile zajedno sa svojim partnerom na roditeljstvo. To bi bio prvi efekat. Drugi efekat bi bio rast ponude radne snage, unapređenje položaja tih majki na tržištu rada, rast njihove socijalne sigurnosti i na kraju - borba sa depopulacijom koja je prisutna u Srbiji, unapređenje i povećanje stope nataliteta krajnji cilj", kaže Jevtić.

Ukazuje da su žene daleko neaktivnije na tržištu rada nego muškarci i, kako kaže, imaju značajno niske plate.

Macura: Zaposlene mame najčešće imaju problem sa povratkom na posao

Tatjana Macura, predsednica udruženja "Mame su zakon" navodi da bi se ova mera konkretno ticala majki koje se vraćaju na posao.

Kada je reč o poreskim olakšicama na zarade majki nakon porođaja, navodi da predlog podrazumeva mere subvencionisanja obaveznih doprinosa za socijalno osiguranje, što bi trebalo da zaštiti majke od gubitka posla nakon povratka sa porodiljskog ili odsustva radi nege deteta.  

"Poslodavac ostvario pravo na subvenciju na doprinose za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od tri godine - prve godine 65 procenata, druge 60 procenata, i u trećoj godini 50 procenata i sa tim u vezi bi mu bilo mnogo jednostavnije i lakše da onu ženu koja se u svom radu i poslu pokazala dobra, a koja je imala u međuvremenu neku zamenu dok je odsustvovala sa posla radi porođaja i nege deteta da prosto zadrži možda i nekoga ko je bio na zameni, a u isto vreme da ima prostor i da vrati onu ženu koja je bila na odsustvu", kaže Macura.

Ukazuje da bi i poslodavci i žene koje se vraćaju na tržište rada imali korist od ove mere.

"Ova mera bi svakako doprinela tome da se na obostranu korist sa jedne strane smanjuje nezaposlenost, a sa druge strane omogućava jedno stabilno poslovanje", ističe Macura.

Problemi majki preduzetnica su već dobro poznati - imaju opciju ili da zamrznu svoju firmu i ne privređuju, ili da prebace upravljanje na nekog drugog i za njega dalje plaćaju porez i doprinose. 

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи