Читај ми!

Provera objekata posle dojave o bombi – ekipa RTS-a sa specijalnom jedinicom MUP-a

Svakodnevne lažne dojave o bombama u našoj zemlji remete normalno funkcionisanje gotovo svih segmenata društva. Meta su škole, tržni centri, javne ustanove, aerodromi, muzeji, železničke stanice. Policija u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Višim javnim tužilaštvom istražuju ove slučajeve. A da li je dojava lažna, otkriva kontradiverziona jedinica MUP-a.

Još jedna dojava o postavljenoj bombi. Serija zastrašivanja i uznemiravanja građana ne prestaje. Prvi u utvrđivanju bezbednosti lokacije nastupaju pripadnici kontradiverzione jedinice, svesni toga da je svaki izlazak na teren možda i poslednji.

Miroljub Savić, potporučnik policije, kaže da vas prvo prati neizvesnost, ne znate na šta ćete da naiđete.

"Nikada ne može da se ide sa pretpostavkom da se neko šalio i da idemo reda radi. Nikada to ne može, sa tom pretpostavkom ljudi prosto ginu. To mora u startu da se eliminiše i uvek prema svakoj pretnji moramo se odnositi maksimalno ozbiljno", kaže Savić.

Prilikom anonimnih dojava o postavljenoj bombi, svi raspoloživi kapaciteti kontradiverzionih jedinica MUP-a angažovani su na pregledu objekata i ustanova.

Samo u jednom danu bilo je gotovo 200 intervencija. Nakon evakuacije i obezbeđivanja mesta, sledi detaljni pregled.

"Kontradiverzioni pregled se vrši detaljno, znači ne sme ostati ni jedna površina ili deo prostora koji nije pregledan, sve zavisi od toga šta smo zatekli", kaže Radojko Caran, potpukovnik policije.

"Koristi se raznorazna inspekcijska oprema, od endoskopa, boroskopa i tako dalje, do rendgenskih uređaja, kad utvrdimo o čemu se radi onda se donosi odluka kako da se postupa sa tim sredstvom", rekao je Miroljub Savić, potporučnik policije.

Službeni, specijalno obučeni psi učestvuju u intervenciji kontradiverzione jedinice.

"Prilikom vršenja kontradiverzionog pregleda, mnogo brže, veći prostor od čoveka mogu da pregledaju iz razloga što je čulo mirisa kod pasa jače više puta nego kod čoveka. I pas kao pas, može sve nedostupne prostore svojim njuhom da oseti da li postoji miris eksplozivne materije koja bi mogla da bude pretnja i za naše policijske službenike i za građane", kaže Caran.

Prve dojave o postavljenim bombama stigle su u martu. Na meti su se našli avioni koji su leteli iz Srbije za Rusiju. Nekoliko dana kasnije, evakuisan je i beogradski aerodrom.

Do sada su kontradiverzione jedinice na teren, u proseku, izlazile 30 puta godišnje, a samo u prvih šest meseci 2022. godine bilo je više od šeststo dojava o bombi.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи