Читај ми!

Deca uče kroz igru o sebi i svetu, kako pomaže program “Podsticajno roditeljstvo“

"Otvorimo širom vrata, ulaze mama i tata", to je naziv druge faze projekta čiji je cilj da pomogne roditeljima da stvore sigurno okruženje za decu, da ih odgajaju prema svojim potrebama i uče kroz igru od rođenja.

Kroz igru dete uči o svetu oko sebe, upoznaje se, raste i ostvaruje maksimalne potencijale. Najbolji i najvažniji drug u toj igri mu je roditelj. Kako bi on bio što bolji igrač potrebno je da se celo društvo uključi.

Program "Podsticajno roditeljstvo" aktivirao je zdravstvene ustanove, centre za socijalni rad, obrazovne institucije kako bi pomogao roditeljima, a tako i deci.

"Hiljadu domova zdravlja, predškolskih ustanova i pružalaca usluga socijalne zaštite širom zemlje dobiće podršku da uvedu inovativne prakse. UNICEF će podržati lokalne vlasti u stvaranju sredina kojima se promoviše razvoj deteta i dobrobit porodice", kaže Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji.

Slavica Đukić Dejanović, predsednica UO projekta "Podsticajno roditeljstvo" i specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije kaže da je cilj da 60.000 dece i njihovih roditelja, a to je otprilike trećina Srbije, uđe u ove programe koji podrazumevaju učenje kroz igru, podsticanje.

"Posebno uz parametar da su naši roditelji vešti za motorne veštine male dece, ali emocionalno i socijalno tu poprilično zaostajemo", ističe Đukić Dejanovićeva.

U prethodnih godinu dana u Boru, Vranju, Novom Sadu, Kragujevcu i Novom Pazaru sproveden je pilot projekat koji je pokazao da ima prostora da se unaprede usluge lokalnih samouprava.

Iskustva iz tog projekta daće podršku za još 29 opština sa kojima je potpisan sporazum.

"Naša organizacija i njeno strateško opredeljenje jeste da razvijamo lokalnu samoupravu po meri i dece i roditelja koja će odgovoriti na potrebe koje su neophodne za razvoj dece na sve one usluge koje su važne da lokalne uprave razvijaju kako bi se poboljšali uslovi za razvoj dece i kako bi roditeljima bude lakše", ukazuje Nikola Tarbuk, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština

U prvih hiljadu dana, mozak deteta se najbrže razvija i zato se to doba uzima kao temelj budućeg razvoja.

To je tempo koji se više nikada ne ponovi u životu i zato je mnogo važno da se deci pruži pravilna nega.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво