Читај ми!

Srbiji dnevno potrebno 800 dobrovoljnih davalaca krvi – koje krvne grupe najviše nedostaju

Da bi narednih nedelja i meseci za sve pacijente bilo dovoljno krvi, potrebno je da svakog dana samo u Beogradu oko 400 građana dâ krv, a oko 800 u Srbiji. Poslednjih nedelja nije tako, pa su rezerve na minimumu. Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi poručuje da dobrovoljni davaoci koji nesebično daju deo sebe da bi spasili život nekome zaslužuju jedno hvala svakog dana, kao i da se na ovaj dan svi oni koji nikad nisu dali krv ohrabre i podsete da je za to uvek pravo vreme.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se na dan rođenja austrijskog biologa Karla Landštajnera, koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila 14. jun kao dan zahvalnosti svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiče ljude da daju krv. Dobrovoljno davanje krvi je potreba celog sveta, kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup bezbednoj i kvalitetnoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim i u vanrednim situacijama.

"Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti spasavanju života?" ovogodišnji je slogan Svetskog dana dobrovoljnih davala. 

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sve koji mogu da daju krv. 

Koje krvne grupe grupe najviše nedostaju 

Mirjana Knežević ističe da dobrovoljni davaoci krvi koji nesebično daju deo sebe da bi spasili život nekome zaslužuju jedno hvala svakog dana. Međutim, danas svi oni koji nikad nisu dali krv treba da se ohrabre i podsete da je za to uvek pravo vreme, jer je krv svakog dana potrebna. 

"Rezerve krvi su trenutno jednoipodnevne i nedostaju sve negativne grupe. Pozitivne i nulta pozitivna su poslednjih mesec dana deficitarnije. To su krvne grupe koje su i najčešće u našoj populaciji, ali je trenutno i najviše pacijenata kojima su neophodne", naglasila je Kneževićeva.   

Idealno bi, kaže, bilo da se dnevno prikupi 350 do 400 jedinica krvi, a na nedeljnom nivou oko 1.800 i tada bismo bili mirni.

Nažalost, taj broj nije uvek dostižan, pa je Institut prethodne sedmice, prema rečima Ivane Rodić, imao svega 1.321 jedinicu krvi. 

Ukazuje da se oseća početak godišnjih odmora i da je to i prouzrokovalo smanjenje rezervi. 

Dodaje i da je u toku letnja kampanja da se prevaziđe taj deficit.

Ko može i koliko puta da dâ krv 

Krv mogu dati osobe od 18 do 65 godina, ukoliko zadovoljavaju medicinske kriterijume posle laboratorijskog i lekarskog pregleda.

Osoba mora biti zdrava i da ima više od 50 kilograma, a broj davanja krvi je različit za žene i muškarce.

Žene mogu krv dati na svaka tri meseca, a muškarci na svaka četiri. 

Institut za transfuziju krvi radi uobičajeno do 19 časova, a građani će povodom današnjih akcija dobrovoljnog davanja moći krv da daju u Valjevu, Koceljevi, Novom Pazaru. 

Studenti će, takođe, danas u Studentskom gradu krv moći da daju od 11 do 16 časova. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво