Читај ми!

Brzi voz "Soko" nova meta vandala – od obesti do ugrožene bezbednosti saobraćaja

Brzi voz "Soko" juče je ponovo kamenovan. Meta je bio i BG voz pri izlasku iz stanice Zemun. Policija traga za nepoznatim počiniocima, a "Srbijavoz" apeluje na građane da se ponašaju savesno i odgovorno i ne ugrožavaju bezbednost i imovinu svih nas.

U prvi mah neprijatno iznenađenje i obest prerasli su u opasnost za bezbednost saobraćaja i trošak svih građana. Na meti vandala proteklih nedelja našli su se i brzi voz i pruga Beograd –Novi Sad.

Voz je prvi put kamenovan 28. maja u zoni stajališta Kamendin. Dan nakon hapšenja počinilaca, voz je juče ponovo bio meta kada je izlazio iz stanice Zemun.

"Mogu samo da pretpostavim da je zato što je taj podbrend Srbijavoza dobio toliko na popularnosti da je možda to bio razlog koji je povukao počinioce ovih dela da upravo ciljaju Soko", smatra Ivan Bulajić, savetnik ministra saobraćaja za železnicu. 

Koji su motivi za uništavanje vozova 

Prof. dr Bojan Janković sa Kriminalističko-policijskog univerziteta objašnjava da motivi mogu biti različiti, od početnih – poput izazova na pojedinim društvenim mrežama, do mnogo ozbiljnijih.

"Prekomerno korišćenje alkohola, pokretači tih nezakonitih radnji i korišćenje psihoaktivnih supstanci usled kojeg mladi ljudi deluju nezakonito i preduzimaju neke radnje koje inače u normalnom stanju ne bi preduzeli. Takođe, pokazivanje nekog mladalačkog bunta, to počinje u porodici, prema roditeljima, a onda u školi, a na kraju i prema državi. Ovde je železnica predstavnik te države i na kraju mogu biti i različiti politički stavovi", ukazuje Janković.

Poruke koje se prenose ovakvim oštećenjem mogu biti različite i zavise od motiva koji pokreću izvršenje – prenošenje neke poruke mladalačkog duha, do klasičnog vandalizma, ali i prenošenje nekih političkih stavova.

Postavljanje dasaka i kamenja na pruge 

U poslednje vreme vandali na prugu postavljaju kamenice, daske i druge predmete koji mogu da oštete voz. Putnici, kažu nadležni, nisu ugroženi ali ti predmeti mogu da povrede ljude kraj pruge. 

Da bi se vandalizam sprečio, formirana je radna grupa u kojoj zajedno rade policija, tužilaštvo, železnica. Ministarstvo saobraćaja pojačalo je pozornost i mere bezbednosti oko pruga.

"Iznad svega, to je komunikacija sa lokalnom zajednicom koju je MUP već dobrim delom i uradio, obilazili su mesta uz prugu, razgovarali sa decom, sa omladinom i skretali pažnju roditeljima da povedu računa šta im deca rade. Ono što je izdato kao nalog mašinovođama na svim vozovima je da, ukoliko uoče da se lica zatiču u rejonu pruge, pre nego što učine bilo šta, da o tome odmah izveste operativu koja dalje izveštava MUP da bi što pre izašli na teren", ukazuje Ivan Bulajić.

Vandalizma ne nedostaje ni u drugim zemljama 

Prema Zakonu o železnici, oštećenje železničke infrastrukture je krivično delo, kažnjivo zatvorom do osam godina ako neko bude teško povređen ili se načini velika materijalna šteta.

Zatvorska kazna raste na 12 godina ako dođe do smrtnog ishoda.

I u drugim zemljama ima sličnih događaja. U okruženju Srbije vandali takođe oštećuju vagone, vozove, crtaju grafite.

U zapadnoj Evropi ovakve pojave su ređe, kažu upućeni, zbog oštrije kaznene politike i delovanja kazni na izvršioce.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво