Читај ми!

Napadnuti mladići srpske nacionalnosti iz Parteša, zadobili teške povrede

Dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša napadnuta su u selu Straža kod Novog Brda. Oni su prevezeni u gnjilansku bolnicu, gde su im konstatovane teške povrede i ubodi u predelu grudnog koša i samo pukom srećom nisu životno ugroženi, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Još dva nova etnički motivisana incidenta dogodila su se tokom vikenda – crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici je obijena, a u selu Klobukar u opštini Novo Brdo obijeno je 11 povratničkih kuća, navodi Kancelarija za KiM.

Sinoćni incident u kojem su dvojica mladića srpske nacionalnosti iz Parteša brutalno napadnuta, kada je na njih nožem nasrnuo muškarac albanske nacionalnosti, snažno je zabrinuo i uneo nemir među srpski narod u Kosovskom Pomoravlju, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da se brutalni napad dogodio prethodne noći u selu Straža kod Novog Brda, a B. S. i V. D. su prevezeni u gnjilansku bolnicu gde su im konstatovane teške povrede i ubodi u predelu grudnog koša i samo pukom srećom nisu životno ugroženi, a da će Kancelarija za KiM pružiti svu neophodnu pomoć povređenim mladićima.

"Ovaj napad se dešava nakon serije etničkih incidenata usmerenih prema Srbima na KiM kojima smo svedočili prethodnog vikenda, a na koje su ostali nemi i predstavnici iz Prištine, ali i međunarodne zajednice", navode iz Kancelarije za KiM.

Ističe se da je Kancelarija za Kosovo i Metohiju više puta upozoravala da nereagovanje i politika nekažnjavanja stimulativno deluje na podizanje tenzija na terenu, koje su sada kulminirale napadom na dvojicu srpskih mladića.

"Šta treba da se desi da predstavnici međunarodne zajednice ozbiljno shvate povećanje broja etnički motivisanih incidenata i preduzmu korake iz svoje nadležnosti da zaštite Srbe na KiM", ističe se u saopštenju.

Novi etnički motivisanih incidenti, šest za 48 sati

Još dva nova etnički motivisana incidenta dogodila su se tokom vikenda na Kosovu i Metohiji – crkvena kancelarija u Donjoj Gušterici je obijena, a u selu Klobukar u opštini Novo Brdo obijeno je 11 povratničkih kuća, saopštila je Kancelarija za KiM.

Time se za svega 48 sati, kako naglašavaju u Kancelariji, broj zabeleženih etnički motivisanih incidenata na KiM popeo na šest.

Pljačku objekta SPC u crkvenom dvorištu u Donjoj Gušterici primetio je i prijavio sveštenik koji je jutros zatekao razvaljena vrata, otvoren prozor i razbacane stvari po kancelariji, navode iz Kancelarije.

Ovo je, kako se navodi u saopštenju, petnaesti napad na objekte SPC od početka godine, što nedvosmisleno pokazuje duboko nepoštovanje i nedopustiv odnos Albanaca prema vernicima i vrednostima SPC.

Prethodno je od 21 povratničke kuće u selu kod Novog Brda, čak 11 obijeno proteklog vikenda, polomljeni su prozori, vrata i načinjena druga materijalna šteta.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво