Читај ми!

I do tri učenika konkurišu za jedno mesto u dvojezičnim odeljenjima

Prijemni ispiti za učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i umetničkim školama su završena, a neizvesno je da li će baš svi upisati školu koju žele. Za 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima prijavilo se oko 7.000 đaka. Najveće interesovanje budućih srednjoškolaca vlada za bilingvalna odeljenja na engleskom i francuskom jeziku u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Sportsku gimnaziju u Beogradu i takozvana IT odeljenja, kaže Marija Krneta iz Ministartsva prosvete - Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Prema njenim rečima najveći broj učenika koji su ostvarili mogućnost da konkurišu jeste u Desetoj beogradskoj gimnaziji za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku i tu mogu da konkurišu tri učenika na jedno mesto.

Veliko interesovanje vlada i za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku u Novom Sadu u gimanziji "Jovan Jovanović Zmaj" i u Nišu u gimnaziji "Bora Stanković".

"Postoji veliko interesovanje učenika koji žele da deo nastave slušaju na francuskom jeziku u Trećoj beogradskoj gimanziji i tu će moći dva učenika da konkurišu na jedno mesto. Veliko interesovanje je i za Sportsku gimanziju u Beogradu i nešto što je uvek aktuelno su odeljenja učenika posebno obdarenih za informatiku i računarstvo, takozvana IT odeljenja", ističe Krneta.

Dodaje da u IT odeljenjima ima 670 učenika više koji su položili prijemni ispit, iako je ove godine proširena kvota za još pet odeljenja, dva u Beogradu i tri u unutrašnjosti Srbije.

Prema podacima Ministarstva prosvete, za 5.000 mesta u specijalizovanim odeljenjima prijavilo se oko 7.000 đaka. Kao i do sada prilikom bodovanja računa se uspeh iz osnovne škole i dobri rezultati na završnom ispitu.

Resorno ministarstvo pokrenulo je portal e-vežbaonica na kome učenici mogu da rešavaju zadatke i provere znanje pred prijemni ispit koji ih očekuje.

Marija Krneta naglašava da su radovi za specijalizovana odeljenja pregledani i da je 7.409 učenika položilo prijemni ispit. Oni mogu da konkurišu na 5.401 mesto, odnosno 25 posto više učenika je položilo prijemni nego što ima mesta.

"Učenici će na kraju konkurisati, svoju želju mogu prvu da stave, a ostale želje mogu da budu i ostale gimanzije i srednje škole. Važno je da teže onoj oblasti gde imaju izražne sklonosti", poručuje Krneta.

Lista želja će moći da se podnese i na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Konačan raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima je 13. jula, a 14. i 15. je upis u srednju školu.

"Svi postupci mogu da se obave preko portala mojasrednjaskola.gov.rs, od uvida u rezultate završnog ispita, podnošenja žalbi, prigovora do toga da se elektronski upišu u srednju školu", kaže Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Dodaje da će završni ispiti biti održani od 27. do 29. juna, konačni rezultata završnog ispita su 5. jula, a pre toga učenici imaju mogućnost da dva puta ulože prigovor i to sve mogu da urade preko portala mojasrednjaskola.gov.rs

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи