Читај ми!

Čuveni britanski kardiohirurg deveti put u Tiršovoj, sa našim lekarima spasao 30 dece

Jedan od najčuvenijih dečjih kardiohirurga i specijalista za složene srčane mane, doktor Martin Kostolni u poseti je Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj. Zajedno sa timom kardiohirurga klinike uradiće četiri operacije. Ovo je njegova deveta poseta klinici u Tiršovoj, u kojoj je do sada sa lekarima operisao tridesetoro dece.

Profesor dr Martin Kostolni ističe da sve što je urađeno poslednjih devet godina, ne bi bilo moguće bez osposobljenosti lokalnih timova.

"Ne mogu, a da ne naglasim koliko je bitno imati priliku da se razmene iskustva o kompleksnim medicinskim problemima. Naš cilj ne meri se u procentima preživljavanja, iako je on oko 98 posto, ali pravi cilj je da ta deca kvalitetnije žive", kaže dr Kostolni.

Načelnik službe za kardiohirurgiju Univerzitetske dečje bolnice prof. dr Slobodan Ilić naglašava da jučerašnje operacije koje su radili spadaju u domen transpozicija velikih arterija.

"To su dve komore koje pumpaju krv i iz svake izlazi odgovarajući krvni sud. Oni su kod transpozicije velikih krvnih sudova promenili svoja mesta i to jeste veliki problem, i ta deca su pre 50-ak godina, nažalost, završavala fatalno tokom prvih dana ili meseci života. Sada ta deca skoro sva preživljavaju i vode veoma kvalitetan način života", poručuje prof. dr Slobodan Ilić.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи