Читај ми!

Zviždanje, dobacivanje iz auta, uhođenje - iskusila svaka treća žena

U Srbiji svaka treća žena doživi neki oblik nasilja u javnom prostoru. Samo 12 odsto njih ga prijavi, a svaka druga navodi da ništa nije preduzeto. Skoro polovina se plaši nekog oblika seksualnog uznemiravanja koje se najčešće dešava na ulici i u javnom prevozu - rezultati su prvog nacionalnog istraživanja o nasilju nad ženama i devojčicama u javnom prostoru.

Umesto da bezbedno hodaju - žene su neretko izložene nasilju na svakom koraku. Ulica i javni prevoz - najčešća su mesta na kojima su uznemiravane.

Zviždanje, dobacivanje iz auta, uhođenje - iskusila je svaka treća žena. U više od polovine slučajeva kada su doživele nasilje - izostala je reakcija onih koji su bili prisutni. Zbog toga ne čudi što žene pronalaze načine da izbegnu rizične situacije.

"Činjenica da kada su im se u javnom prostoru dešavali različiti oblici nasilja i da oni koji su bili prisutni nisu reagovali pokazuje zašto se žene oslanjaju na sopstvene strategije", kaže dr Nevena Petrušić, istraživačica i autorka analize.

"Ako svaka lokalna samouprava u svom, pod navodnicima 'dvorištu' bude poboljšala bezbednost i dovela do toga da se devojčice i žene osećaju bolje i bezbednije i sigurnije u gradu, selu - bez obzira gde žive, to bih volela da vidim kao najveći domet ovog istraživanja", kaže dr Kosana Beker, istraživačica i autorka analize.

Iz Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji, kažu da je važno raditi na eliminaciji nasilja prema ženama, ne samo usvajanjem zakona, već i njihovom odgovarajućom primenom.

"Mi ćemo u okviru projekta u okviru kojeg je ovo istraživanje pokrenuto, zajedno sa našim partnerima raditi tzv. procenu bezbednosti žena. To je alatka koja je pilotirana u Kanadi, i prilagođena sada za Srbiju", kaže Milana Rikanović, direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Ukazano je na potrebu većeg prisustva policije na mestima na kojima se žene osećaju nebezbedno. To bi, prema istraživanju, između ostalog, doprinelo povećanju prijava nasilja.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво