Читај ми!

Koje pravne korake preduzeti posle ujeda psa

U četiri lokalne samouprave tokom četiri godine - u periodu od 2017. do 2020. godine - iz budžeta je isplaćeno čak pet milijardi dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa, utvrdila Državna revizorska institucija tokom kontrole lokalnih samouprava u Leskovcu, Priboju, Negotinu i Novom Sadu. Priboj i Negotin još nisu obezbedili uslove za efikasno postupanje s napuštenim životinjama, ali daleko od toga da su među retkima.

Više od trećine opština u Srbiji nema program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, iako je Zakon o dobrobiti životinja koji uređuje i ovo pitanje, donet još pre 11 godina. Čak 70 odsto opština i gradova nije izreklo nijednu kaznu za neodgovorno ponašanje vlasnika pasa, niti je preduzelo aktivnosti na razvijanju svesti građana o odgovornom vlasništvu.

Advokatica Katarina Božović kaže za Radio Beograd 1 da su u poslednjih godinu i po dana u Beogradu vrlo česti slučajevi ujeda pasa, kao i slučajevi povreda zbog pada u šaht.

Visina odštete kreće se od 130 do čak 500 hiljada dinara, u zavisnosti od težine povrede.

Za lakše povrede naknada najčešće iznosi od 130.000 do 220.000 dinara. O težini povrede veštače ortopedi, traumatolozi i psihijatri, koji pregledaju oštećene. Oni daju mišljenje o intenzitetu bola, straha i eventualno narušenosti i umanjenja opšte životne aktivnosti. Nakon toga se donosi odluka o konačnoj sumi koja se isplaćuje.

Pravosnažna presuda posle tri ili više godina

Sudski sporovi u Beogradu proseku traju najmanje dve godine, i to tek u prvom stepenu. Posle ove presude Pravobranilaštvo se po pravilu žali pa onda o tome odlučuje viša instanca i pravnosnažna bude doneta tek posle tri godine ili više, ističe sagovornica Radio Beograda 1.

Važno je naglasiti i to da nadoknadu od lokalne samouprave mogu dobiti samo oni građani koje ujedu psi lutalice. Ako je reč o vlasničkom psu, šteta se nadoknađuje od vlasnika. Međutim, ima i situacija kada oštećeni građani odustaju od sudskog gonjenja jer vlasnici prosto nemaju od čega da isplate odštetu jer imaju suviše male ili nikakve prihode.

Advokatica Katarina Božović savetuje svim građanima kojma se desi da ih ujede pas da odmah fotogorafišu ranu i da uzmu kontakt od nekog svedoka, ako ih je bilo. Potom odmah treba otići kod lekara i zbrinuti povredu, a zatim i obavestiti Veterinu Beograd.

Na njima je da probaju da identifikuju psa koji je naneo ujed i da ga uhvate. Čak i ako ne izađu na teren, važno je da oštećeni građanin ima dokaz da im se obratio.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво