Читај ми!

MUP godišnje primi 750.000 zahteva za dokumenta, udvostručen broj elektronski zakazanih termina

Da li su nam elektronske usluge promenile život i vratile dostojanstvo? Neke sigurno jesu. To znaju svi koji su poslednjih godina podnosili zahtev za pasoš ili ličnu kartu. Nerado se sećamo pribavljanja dokumenata i čekanja u redovima pred šalterima, jer već više od decenije Ministarstvo unutrašnjih poslova elektronski zakazuje termine. Među prvima je podržalo razvoj elektronske uprave i pokazalo da se sistem usluga koje pruža građanima, može modernizovati.

U više od 80 policijskih stanica, na preko 130 šaltera MUP-a Srbije, za 11 godina otkako postoje elektronske usluge zakazano je oko 2.150.000 termina za izdavanje pasoša ili ličnih karata. Zahteva za nova dokumenta najviše je u ovo doba godine, kada bi mnogi da putuju u inostranstvo.

"Zakaže se elektronski termin, plate se određene takse, naknade i troškovi putem sistema 'Plati'. Građanin samo treba da se pojavi u zakazanom terminu i ne treba, sem starog pasoša, ništa da donosi zato što se sve pozadinske radnje, a to je izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih, uverenje o državljanstvu radi elektronskim putem po službenoj dužnosti tako da procedura ta traje od dolaska građana na šalter 15 minuta", rekao je Slavko Josifović, šef Odseka za podršku razvoja e-Uprave, MUP-a Srbije.

MUP je stigao do 750.000 zahteva za lična dokumenta godišnje, udvostručio se broj onih koji elektronski zakazuju termin. Uslov je da imaju nalog na portalu e-Uprave, što znači da raste broj onih koji idu u korak sa reformom javne uprave.

Elektronske usluge postoje da se građanima olakša, da se uštede vreme i novac, ali cilj modernizacije javne uprave koju od početka podržava Evropska unija jeste da se i na ovaj način više poštuje status i dostojanstvo svakog od nas.

"Evropska unija je, pre svega, zajednica ideja i vrednosti. Osnovne vrednosti na kojima počiva EU od svog osnivanja do danas su dostojanstvo, sloboda, jednakost, solidarnost, pravda i prava građana. Jedno od osnovnih prava građana koja stoje u središtu EU jeste i pravo na dobru administraciju, odnosno javnu upravu. Ovom idealu teži i Srbija, a EU je ponosna što može biti pouzdan partner u tom procesu, naročito od 2014. godine kada je Srbija po prvi put usvojila sveobuhvatnu Strategiju javne uprave. U proteklom periodu EU je podržala veliki broj projekata za unapređenje rada javne uprave i koncipiranje uprave kao servisa građana", napominje Martin Klauke, šef Sektora za upravljanje projektima Delegacije EU u Srbiji.

To je slučaj i sa Ministarstvom unutrašnjih poslova u koje građani najčešće dolaze zbog pasoša i ličnih karata.

Unapređenje ovih usluga rezultat je reforme javne uprave koju Srbija godinama sprovodi uz finansijsku i svaku drugu podršku Evropske unije.

Samo u poslednje tri godine, 63.000.000 evra direktne budžetske bespovratne pomoći utrošeno je u razvoj, modernizaciju i digitalizaciju pružanja usluga, od čega građani imaju direktnu i opipljivu korist.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво