Читај ми!

Počela letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi - ko će poneti titulu šampiona solidarnosti

U 43 grada i opštine u toku je Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi, koju organizuju Institut za transfuziju krvi i Crveni krst Srbije. Novina ovogodišnje kampanje je promocija Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije.

Čast da akcijama dobrovoljnog davanja krvi svečano otvore ovogodišnju 18. kampanju pripala je Šapcu, Petrovcu i Mionici, rekla je za RTS Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Gostujući u Jutarnjem programu, Rodićeva je podsetila da je kampanja počela pre 18 godina i da ima za cilj da se prevenira letnji deficit u krvi.

Prema njenim rečima, ovogodišnja kampanja se realizuje na teritoriji nadležnosti Instituta, to su Beograd, Braničevski okrug, Mačvanski, Kolubarski, Podunavski i deo Raškog okruga, a učestvuju 43 grada i opštine.

Kampanja je, kaže, osmišljena kao jedna vrsta nadmetanja u humanosti za prestižnu titulu "Šampion solidarnosti".

"Tokom naredna četiri meseca, u više od 350 akcija, građani će imati šansu da pokažu svoju humanost i solidarnost i da zajedno obezbedimo dovoljne količine krvi u letnjem peoriodu", rekla je Ivana Rodić.

Neki minimum je 300 jedinica dnevno, a optimalno bi bilo 350 svakog dana, istakla je Rodićeva.

Trenutno su rezerve krvi stabilne, kaže Ivana Rodić i dodaje da su u deficitu najčešće A i nulta pozitivna i negativna krvna grupa.

"Nedelja je jedini dan kada Institut ne radi, ali naše mobilne ekipe su na terenu. Od 9 časova počinje akcija u manastiru Tumane kod Golupca i Velikoj Plani u selu Lozovik i selu Miloševac", rekla je Rodićeva.

Ponovila je da krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina.

Promocija Registra davalaca matičnih ćelija 

Novina ovogodišnje Letnje kampanje je promocija Registra davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije i pokušavam da ga omasovimo.

Pacijentima koji imaju leukemiju, imunu deficijenciju ili urođeni poremećaj metabolizma, često je jedini put ka izlečenju transplantacija matičnih ćelija hematopoeze. Nažalost, samo 30 odsto njih ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice", a 70 odsto zavisi od humanih ljudi , rekla je Rodićeva. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво