Читај ми!

Marković o Danu mladosti: Kod nas se pomešalo, malo žalimo za Titom, malo za mladošću

U staroj Jugoslaviji 25. maj se obeležavao kao Dan mladosti. Istoričar Predrag Marković objasnio je za RTS da postoji grana nauke koja se bavi nostalgijom za socijalizmom. "Kod nas se to pomešalo: malo žalimo za socijalizmom, malo za Titom, malo za Jugoslavijom. Neki žale i za mladošću. Tito je simbol te uspomene", ističe Marković.

Predrag Marković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao je da danas Dan mladosti ima turistički značaj, te da mnogi iz bivših republika dolaze da obiđu Titov grob. "Titov kult je veliki turistički potencijal", naveo je Marković.

Prema njegovim rečima, Dan mladosti je "problematičan praznik".

"Samo se u diktatorskim zemljama navodni rođendan vođe slavio kao državni praznik. Mada je štafeta kao ideja iz Kraljevine. Sokoli su u Kraljevini nosili za rođendan kralju Petru II štafetu. U socijalističkoj Jugoslaviji to je dostiglo ogromne razmere. Štafete su jako interesantne", rekao je Marković.

Kaže i da postoji "problematična veza između Tita i Jugoslavije". "Vezali smo zemlju za jednog čoveka do te mere da kada je umro, izgubio se poslednji spoj između naroda", rekao je istoričar.

Ističe da je loša stvar "ako jedinstvo zavisi od ljubavi prema jednom čoveku".

"Ima čitava grana nauke koja se bavi nostalgijom za socijalizmom. Kod nas se to pomešalo: malo žalimo za socijalizmom, malo za Titom, malo za Jugoslavijom. Tito je simbol te uspomene. Neki žale i za mladošću", izjavio je Marković.

Kome će se Srbija prikloniti

Lideri 50 zemalja sveta posle dvogodišnje pauze ponovo su se sastali u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu. Prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U centru pažnje je rat u Ukrajini. Glavna tema je rast cena posebno hrane i energenata.

Predrag Marković je rekao da je rat u Ukrajini blokirio i druge važne teme u Davosu, poput globalnog zagrevanja i borbe protiv epidemije.

"Naša država za sada besprekorno uspeva da drži svoj kurs, da ne poremeti život naših građana zbog rata koji je poremetio čitav svet", ističe Marković.

Na pitanje da li će se Srbija prikloniti Istoku ili Zapadu, Marković odgovara da naša zemlja "iz moralnih razloga ne treba da uvodi sankcije bilo kome".

"Mi smo žrtve sankcija. Sankcije su strašna i nehumana stvar, pogotovo kod nas, prema narodu. Ne treba uvodimo sankcije nikad, ne zbog Rusije već zbog principa", smatra istoričar Predrag Marković.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво