Читај ми!

"Batut" objavio šta sve treba da znamo o majmunskim boginjama

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" objavio je šta treba znati o majmunskim boginjama i koje su mere prevencije.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" naveo je među ključnim karakteristikama da majmunske boginje izaziva virus majmunskih boginja, koji pripada rodu Ortopoxvirus-a iz porodice Poxviridae.

– U periodu od 13. do 21. maja, u 12 neendemskih zemalja u svetu je registrovano 28 slučajeva sumnje i 92 potvrđena slučaja majmunskih boginja.

– Ovo oboljenje iz grupe zoonoza se javlja prvenstveno u tropskim kišnim šumama centralne i zapadne Afrike sa povremenim unosom u druge regione.

– Kliničke manifestacije najčešće uključuju: groznicu, osip i otečene limfne čvorove, a bolest može dovesti do niza komplikacija.

– Bolest je obično samoograničavajuća sa simptomima koji traju od dve do četiri nedelje.

– Virus se prenosi na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom ili životinjom, ili preko kontaminiranih predmeta (u bliskom kontaktu sa kožnim promenama, telesnim tečnostima, respiratornim kapljicama i kontaminiranim predmetima kao što je posteljina).

– Klinička slika majmunskih boginja podseća na kliničku sliku velikih boginja, srodnu ortopoksvirusnu infekciju koja je proglašena iskorenjenom širom sveta 1980. godine. Majmunske boginje su manje zarazne od velikih boginja i izazivaju manje teško oboljenje.

– Vakcine koje su korišćene tokom programa eradikacije velikih boginja takođe su pružale zaštitu i od majmunskih boginja, ali treba imati u vidu da je vakcinacija protiv velikih boginja prestala da se primenjuje masovno 1980. godine i da vakcinalni imunitet nije doživotan i potpun. Proizvedene su i novije vakcine od kojih je jedna odobrena za prevenciju majmunskih boginja.

– Antivirusni lek razvijen za lečenje velikih boginja takođe je licenciran za lečenje majmunskih boginja.

Ovde možete pročitati epidemiološke karakteristike majmunskih boginja i sve o prevenciji.
петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво