Читај ми!

Novi članovi Sinoda mitropolit Joanikije i episkop bački Irinej

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i episkop bački Irinej izabrani su za nove članove Sinoda Srpske pravoslavne crkve na prolećnom zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, saopštila je danas SPC. U Svetom Sinodu mandat je prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji ostaju članovi zamenici.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je na redovnom prolećnom zasedanju u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maj popunio upražnjene eparhije zapadnoevropsku i šabačku, izabrao nove članove Sinoda, razmatrao stanje SPC van Srbije, kao i "duhovne i sve ostale posledice ratnog sukoba u Ukrajini".

Za episkopa zapadno-evropskog izabran je dosadašnji vikarni episkop hvostanski Justin (Jeremić), a za episkopa šabačkog dosadašnji vikarni episkop toplički Jerotej (Petrović), dok je administriranje Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom povereno patrijarhu.

Za vikarne episkope patrijarha srpskog izabrani su: arhimandrit Aleksej (Bogićević), iguman manastira Svetog Luke u Bošnjanima kraj Varvarina, sa titulom episkop hvostanski, arhimandrit Ilarion (Lupulović), iguman manastira Draganca kod Gnjilana, sa titulom episkop novobrdski, arhimandrit Nektarije (Samardžić) i klirik Eparhije britansko-skandinavske, sa titulom episkop jegarski.

Takođe, izabrani su arhimandrit Dositej (Radivojević), nastojatelj manastira Svetog Georgija u Ćelijama kod Lazarevca, sa titulom episkop lipljanski i protosinđel Petar (Bogdanović), nastojatelj manastira Gornjaka kod Petrovca na Mlavi, sa titulom episkop toplički.

U saopštenju SPC-a navodi se i da je Sabor proglasio nove svece i u Diptihe svetaca pridodao svetog Danila, episkopa karlovačkog i plaščanskog, sa datumom praznovanja (27. januara) 9. februara.

Zatim svetog Irineja (Ćirića), episkopa bačkog, sa datumom praznovanja (24. marta) 6. aprila.

Za rektore bogoslovijâ postavljeni su dosadašnji vršioci dužnosti rektora: Bogoslovije Svetog Save u Beogradu - protođakon Radomir Vrućinić, Bogoslovije Svetog Arsenija u Sremskim Karlovcima - protojerej-stavrofor mr Jovan Milanović, Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog u Foči - protonamesnik Ljubomir Prijović.

Tokom ovog zasedanja pažljivo je saslušan i izveštaj o delatnosti Bogoslovskog fakulteta "Sveti Sava" u Libertivilu u SAD, sa konkretnim odlukama za unapređivanje nastavnog procesa.

Razmatrano je i stanje naše crkve na Kosovu i u Metohiji, u Crnoj Gori, u Hrvatskoj i drugde, kao i duhovne i sve ostale posledice ratnog sukoba u Ukrajini.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво