Читај ми!

Počeci nastave matematike u Galeriji SANU, kako je metar stigao u Srbiju

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti u toku je izložba na kojoj su predstavljeni počeci obrazovanja i nastave u oblasti matematike, u atmosferi bečkog kafea i beogradske kafane iz 19. veka. To je jedan od programa "Em na kub", odnosno Maja meseca matematike.

Promenjen koncept klasične izložbe. O modernizaciji nastave matematike u Beogradu u 19. veku saznajemo kroz atmosferu bečkog kafea i beogradske kafane, novina i nemih filomova koje prati muzika tog doba.

Beogradski i srpski đaci su pod okriljem tadašnje Vlade odlazili u Evropu, najčešće u Beč, tamo se školovali. A onda su, po povratku, svoje znanje primenjivali u domovini. Tako saznajemo kako je nastala moderna beogradska škola matematike.

"To je priča o tome kako su počela prva zvona da zvone u beogradskim školama, kako je Sveti Sava postao školska slava, kako je metar stigao u Srbiju i kako smo pre toga merili i mnoge stvari koje su napravile Srbiju jednom modernom zemljom toga vremena", kaže Boris Klobučar iz Centra za promociju nauke.

A evo kako je metar stigao u Srbiju.

"Dimitrije Nešić nam ga je doneo. On je pod okriljem Vlade išao u Evropu i učestvovao na kongresima. U to vreme mi smo dužinu uglavnom merili na lakat ili pedalj. Nije to bilo samo kod nas, to je bilo u dobrom delu Evrope i sa Dimirijem Nešićem je zapravo došao metar kao takav u Srbiju i počeo da se koristi, napravljeni su standardi i slično", objašnjava Klobučar.

Iz novina saznajemo mnogo toga o nastanku modernog matematičkog obrazovanja, o prvim udžbenicima, o onima koji su krojili matematičke iskaze na našem jeziku, prvim predavanjima više matematike i prvim doktorandima, ko je Kristijan Dopler i kako je bečki učenik pomerao granice zvuka.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се