Protest rezervista ispred Vlade

Rezervisti iz Kruševca i Treće armijske oblasti ponovo su protestovali ispred Vlade Srbije zbog neisplaćene razlike ratnih dnevnica. Ratni veterani u Valjevu prekinuli sednicu Gradske skupštine.

Delegacija veterana iz bivše Treće armijske oblasti, koji traže isplatu uvećanih ratnih dnevnica, razgovarala je sa savetnikom premijera Srbije Dušanom Rudićem od kojeg je zatražila da se organizuje sastanak sa predsednikom Vlade.

Član Jedinstvenog štrajkačkog odbora Treće armije Velimir Milošević rekao je agenciji Beta da su Rudiću preneli da očekuju da se sastanak održi najkasnije do srede, 11. marta, a da će, u slučaju da se to ne dogodi, rezervisti radikalizovati svoj protest.

Milošević nije precizirao šta bi radikalizacija protesta mogla da podrazumeva, ali je rekao da su veterani ogorčeni ponašanjem Vlade Srbije.

Rezervisti sa područja Treće armije traže da im bude isplaćeno po 3.500 dinara po danu za one koji su bili na Kosovu tokom sukoba 1999. godine, a po 1.750 dinara po danu za one koji su bili van Pokrajine.

Oni traže da im se ta razlika isplati po istom principu kao što je krajem pretprošle godine isplaćeno topličkim rezervistima koji su tada dobili po 200.000 dinara u proseku i taj iznos im je isplaćen u šest jednakih mesečnih rata.

Veterani više od godinu dana traže da se reši pitanje isplate razlike ratnih dnevnica, a za to vreme su više puta štrajkovali glađu i protestovali u Beogradu i drugim gradovima.

Veterani prekinuli sednicu valjevske Skupštine

Grupa ratnih veterana prekinula je sednicu Gradske skupštine u Valjevu, zauzela govornicu, a predsednik lokalnog parlamenta Predrag Lučić je proglasio pauzu.

Ljubomir Bradić, vođa stalnih protesta veterana, započetih novembra 2008. godine, sa skupštinske govornice je vređao Socijalističku partiju Srbije i njene odbornike, optužujući ih da su protiv isplate ratnih dnevnica veteranima za učešće u ratovima u bivšoj SFRJ.

Odbornici SPS-a su napustili skupštinsku salu posle čega je Lučić prekinuo sednicu.  Bradić i još dvojica veterana posle toga su seli na mesta članova predsedništva gradske skupštine i kazali da neće dozvolisti nastavak sednice.

Ratni veterani u Valjevu predali su Opštinskom sudu 1.600 tužbi protiv države zbog neisplaćenih dnevnica i po prvim presudama te tužbe su prihvaćene uz obrazloženje da se zastupnik tužene strane nije pojavio na glavnim pretresima.

Veterani su u međuvremenu, na vanrednoj izbornoj skupštini, preuzeli i vođenje Udruženje boraca ratova od 1990. godine, a novi predsednik je Bradić.

Grupa osnivača tog udruženja je optužila Bradića i njegove istomišljenike da su na nezakonit način preuzeli vođenje Udruženja boraca.

Oni, takođe, tvrde da su mnogi od tih koji su tužili državu naplatili učešće u ratnim operacijama, te da se taj novac duguje samo onima iz Valjeva koji su bili na Kosovu i koji svoje sudske sporove vode mimo Bradićevog udruženja.

Ti veterani optužuju grupu građana "Pobeda za Valjevo" koja ima dva mandata u gradskoj skupštini da organizuje Bradićeve proteste.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво