Читај ми!

I latinski može uticati na karijeru – zašto je za maturante važan test profesionalne orijentacije

Osnovci i srednjoškolci su pri kraju priprema za polaganje prijemnih ispita. Međutim, većina njih još nije odlučila gde će nastaviti školovanje. Ivana Božić, psiholog iz Sektora za podršku zapošljavanju NSZ, ističe da bi bilo poželjno da maturanti pre nego što predaju dokumentaciju za upis prođu test profesionalne orijentacije. Ukazuje na to da danas treba gledati široko na karijeru i osluškivati svoja interesovanja, ali i tržište i nove tendencije i u tome naći balans.

Maturanti srednjih škola se već uveliko spremaju za prijemne ispite na fakultetu i veći deo njih se i odlučio, a mlađi maturanti mogu da pristupe Vodiču za osnovce za izbor zanimanja i planiranje karijere posle osnovne škole.

Ivana Božić kaže za RTS da je veoma važno za đake da budu obavešteni o zanimanjima i dostupnim obrazovnim profilima.

Mnogi bi osmaci i znali šta da upišu, a pošto oni imaju listu želja, tu Vodič može biti od pomoći čak i ako znaju šta žele da upišu.

Kako zakazati testiranje 

"Oni će se vrlo lako snaći i pronaći ono što ih zanima. Kada popune taj upitnik, veb-aplikacija vraća one neke smerove, na primer srednjeg stručnog obrazovanja, koji bi ih mogli zanimati i o kojima treba detaljnije da se raspitaju. Tu će dosta saznati i o nekim grupama, oblastima rada, koje su poželjne osobine za rad u nekom zanimanju", objasnila je Božićeva.

Što se zakazivanja testiranja tiče, navodi da postoje kontakti na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

"Ide se na kontakte, filijale i tu će se videti spisak gradova i profesionalna orijentacija i planiranje karijere i onda uspostaviti kontakt sa psiholozima", navela je.

Ukazuje i da je sada ogromno interesovanje za testiranje i da učenici treba da budu strpljivi.

Mlađim maturantima savetuje da prvo pristupe onlajn alatu.

Prošle godine je kroz testiranje psihološke podrške prošlo 2.200 učenika osmog razreda, a završnih maturanata srednje škole 1.600.

Često ih, kaže, preporuče roditelji – ako je starije dete bilo na testiranju, onda dođe i mlađe.

Kako izgleda samo testiranje

Božićeva naglašava da s učenicima rade isključivo psiholozi za profesionalnu orijentaciju, a samo testiranje može trajati od dva do tri sata, nekad i duže. Potom sledi i savetodavni razgovor planiran nekog drugog dana.

Kada razgovaraju sa učenikom osmog razreda, uključen je i roditelj, ali se trude da razgovor bude prvo nasamo s mladom osobom.

Može da se desi da je učenik zainteresovan za jedno zanimanje, a da procena talenta pokazuje nešto sasvim drugo, ali se, kako je objasnila, nikada ne gledaju tako "kruto" rezultati  testova.

"Najpre gledamo čime se mlada osoba bavi i šta nam ona saopšti o svojim interesovanjima.  Gledamo da sve to uzmemo u obzir i, ako se testovi ne uklapaju sa tom prvom željom, da skrenemo pažnju na neke druge oblasti interesovanja", rekla je Božićeva.

I latinski može uticati na karijeru

Ukazuje da danas treba gledati široko na karijeru, pratiti i osluškivati svoja interesovanja, ali i tržište i nove tendencije i u tome naći balans.

Takođe, smatra da treba imati u vidu da naša razna interesovanja i saznanja jednog dana mogu biti iskorišćena za nešto drugo.

"Možda se nekome čini da mu latinski jezik nikad neće biti koristan. Nikad se ne zna gde sve može latinski da bude iskorišćen. Evo imamo primer Konstrakte. Nešto što učimo u školi, može da se desi da to jednog dana upotrebimo za neku kreativnu ideju, za nešto što će biti naša karijera", poručila je Božićeva.  

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво