Читај ми!

Dok na neke fakultete mladi hrle, dotle drugi ostaju prazni

Univerzitet u Beogradu raspisao je konkurs za 358 studijskih programa, na osnovnim, master i doktorskim studijama za 26.739 studenata. Oko 15.000 brucoša upisaće osnovne akademske studije, a 60 odsto bi trebalo da se školuje o trošku države.

O broju budžetskih studenata konačnu reč daje Vlada, a zavisiće i od programa koji budu akreditovani. Predložene kvote su gotovo identične prošlogodišnjim.

Profesori podsećaju: ako steknete budžetski status ne znači da ćete ga zadržati tokom celog školovanja, jer se studenti rangiraju pri upisu u svaku narednu godinu, pa budžetskog studenta može da pretekne samofinansirajući.

"Zavisi od fakulteta do fakulteta. Minimum za zadržavanje budžetskog mesta je 48 bodova. Na nekim fakultetima je to 54 ili 55. Ali imamo i ove najpopularnije fakultete sa malim brojem budžetskih mesta, gde vam ni sa osvojenih 60 bodova niko ne garantuje da ćete biti na budžetu, nego se rangiranje vrši, recimo, na osnovu proseka iz prve godine ili prethodne godine studija", objasnio je prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

I dok na neke fakultete mladi hrle, dotle drugi ostaju prazni. Pre svega, niko neće u profesore. Godinama.

"Ja dolazim sa nastavničkog fakulteta, gde imamo potpuno drugačiju situaciju gde je recimo za nastavnika geografije manje interesovanje u odnosu na neke druge smerove koje naš fakultet nudi. Vidim da je tako i na matematici i na biologiji, i generalno mislim da tu jedna zajednička akcija fakulteta, Univerziteta, Ministarstva mora da iznedri neke olakšice, ili neke stipendije ili stimulanse za studente koji se opredele da studiraju nastavničke fakultete. Jer ovakvom tendencijom ostaćemo bez kvalitetnog kadra, odnosno bez nastavnika u osnovnim i srednjim školama", kaže Filipović.

Neki fakulteti imaju stimulativne mere.

"Opet spominjem moj fakultet. Mi smo smanjili, prepolovili smo školarinu za master studije za studijsku grupu geografija, ne bismo li tako malo podstakli da se upisuje master iz geografije, jer je taj master neophodan kako bi studenti ušli u nastavu", rekao je Filipović.

Prijavljivanje kandidata počinje 21. juna, nedelju dana kasnije, u zavisnosti od fakulteta, počinju prijemni ispiti. Prvi upisni rok se završava do sredine jula.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво