Читај ми!

Pritisak i dileme budućih brucoša – kako se spremiti za prijemni ispit

Pre prijave uveliko teku pripreme budućih studenata za upis na fakultet. Neki gradivo za prijemni ispit spremaju sami, neki sa profesorom, a neki u grupama na fakultetima. Za pripremu na fakultetima potrebno je izdvojiti minimalnu platu, za privatne časove i više, kao i za samo polaganje prijemnog ispita, što stvara dodatni pritisak i budućim studentima i roditeljima.

U zavisnosti od predmeta koji spremaju za prijemni ispit i broja časova varira i cena. Među najskupljima su pripreme za arhitekturu – 40.000 dinara. Za Matematički fakultet i FON zainteresovani su morali da plate trideset hiljada, za političke nauke 14, dok se na Pravnom po predmetu plaćalo šest hiljada dinara.

Nešto drugačija priprema je na umetničkim fakultetima. Budući studenti Muzičke akademije uglavnom individualno spremaju ispit, a studenti Primenjenih umetnosti uz konsultacije.

Miloš Ilić sa Odseka za grafički dizajn Fakulteta primenjenih umetnosti napomnje da se pripremna nastava odvija u vidu otvorenih vrata koje mnogi odseci fakulteta drže sami za sebe.

Studenti mogu da se jave mejlom preko sajta fakulteta za odseke za koje su zainteresovani. Na otvorenim vratima mogu da porazgovaraju sa nastavnicima o upisu, studiranju i svim pitanjima koja ih interesuju, navodi Ilić.

Mesto više prethodnih godina tražilo se i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Tradicionalno, pripreme su u ovoj ustanovi besplatne.

Želimo da omogućimo svim srednjoškolcima jednake mogućnosti uslova za polaganje prijemnog, napominje prof. Goran Radojev, Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu.

Kako ističe, mnogi roditelji se odlučuju za plaćanje privatnih časova kako bi deca što bolje bila pripremljena za upis na fakultete i plaćaju zaista velika sredstva, a na novosadskom PMF-u srednjoškolci mogu besplatno da dobiju te časove.

"Časovi ne samo što se odvijaju u realnom vremenu već se i snimaju. KO god se sada priključi pripremama može da pogleda sve prethodne časove odloženo i više puta ukoliko im nešto nije jasno", navodi Radojev.

Takođe, kako kaže, svi zadaci se pakuju u PDF datoteku tako da kandidati imaju i pisani materijal koji mogu da isprate.

Istraživanja portala startuj.com pokazala su da se 80 odsto ispitanika izjasnilo da se priprema za prijemni ispit.

Marko Vučetić sa tog portala kaže da su tri pravca koje mladi biraju za pripreme na fakultetu.

"Čak 35 posto ispitanika sse odlučuje za pripremnu nastavu n svom budućrem fakultetu, 34 za privatne časove iz oblasti koje žele da polažu. Dvadeset odsto ispitanika se odlučuje na pripremnu nastavu u svojoj školi, odnosno srednjoj školi u kojoj se nalaze u tom trenutku", navodi Vučetić.

Trošak stvara dilemu i pritisak

Najbolje rezultate prema njihovim istraživanjima daje priprema na odabranom fakultetu. Međutim, to ne garantuje i upis na fakultet. Mnogi roditelji, svesni troška, nekad budu u dilemi šta da rade.

Psihijatar Nevena Čalovska Hercog kaže da je važno da mlada osoba dobije podršku u tom procesu. Doživljaj nepoloženog ispita zaista predstavlja izvestan gubitak, psihološki gubitak, ne samo finansijski i vremensk. Tu se mlada osob zapita šta sam mogao da uradim drugačije a možda je i najvažnije da tako i razmišlja. Ne kao o grešci i porazu, već kao informaciji šta može da bude drugačije, objašnjava Čalovska Hercog.

Ostalo je oko dva meseca do prijemnih ispita za fakultete. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, srednju školu redovno je pohađalo 243.756 učenika širom zemlje.

Deo njih nakon škole počeće da radi, neko će svoju sreću potražiti u inostranstvu. One koji ostanu u Srbiji očekuje borba za mesto na budžetu, budući da cena samofinansiranja na fakultetima iznosi od 50 do čak 240 hiljada dinara.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво