Читај ми!

Matematičari zadovoljni zbirom na Balkanskoj olimpijadi

Nizu od 600 medalja učenici Matematičke gimnazije pridodali su još šest. Osvojili su ih na Balkanskoj matematičkpj olimpijadi sa koje su se vratili u ponedeljak.

Matematičkim jezikom rečeno - još jedno srebro i pet bronzanih medalja. Kamen spoticanja bila im je teorija brojeva. Ipak, zadovoljni su zbirom.

"Od kad sam krenuo da se takmičim najveća želja i je bila da odem na neko tako veliko takmičenje, da upoznam ljude, da vidim druge zemlje", rekao je Vasilije Ivanović, koji je osvojio bronzanu medalju.

U zvaničkoj konkurenciji bili su đaci deset zemalja, a u nezvaničnoj još šest. Kažu bio je teži format takmičenja nego na drugim nadmetanjima.

"Nakon što se završe zadaci ima pravilnik kojim se određuje kolika će biti granica za medalju i onda lideri timova odrede kolika će biti granica", kaže Vukašin Pantelić, osvajač bronze.

Obradovali su se nakon dve godine pauze takmičenju uživo.

"Meni je iskreno bilo lakše ovako zato što svakako imamo više motivacije da se takmičimo tako što putujemo, i bilo je zabavnije, bilo je više ljudi", kaže Igor Eengi, koji je osvojio bronzanu medalju.

"Svi smo se kupali u moru. Kad smo išli na plažu, išli smo sa timom Bosne i Hercegovine, tako da smo se družiloi i sa drugim zemljama", kaže Novak Stijepić, osvajač bronzane medalje.

Ekipu su činili isključivo učenici Matematičke gimnazije.

"Imam očetiri nova takmičara u ekipi Srbije. Četiri učenika Matematičke gimnazije se do sada nisu takmičila za Srbiju, znate, prvi put je to vrlo teško, time je njihov uspeh još veći", rekla je Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu.

Ukoliko prođu izborno takmičenje, u julu im predstoji Međunarodna olimpijada u Oslu.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара