Читај ми!

Niš najsvetlija tačka na mapi nauke, otvoren Forum mladih naučnika

U Nišu je otvoren 8. Forum mladih naučnika, ove godine posvećen devojkama u matematici, pod sloganom "I ja imam pravo". Organizator Foruma koji je okupio talente iz više gradova Srbije je humanitarna organizacija "Pronađi Raula" uz podršku portala za mlade startuj.com.

One su mlade, uspešne u matematici i odvažne da pred sebe stalno postavljaju nove ciljeve. Iako su tek u srednjoj ili osnovnoj školi, iza sebe imaju značajne nagrade na takmičenjima iz matematike. Ispred – budućnost u kojoj imaju šta da ponude nauci, ali i da podele dosadašnje iskustvo sa onima koji kreću istim putem.

"Da ne odustanu, da naporno rade, da vole to što rade, a rezultati će sami doći", poruka je Teodore Obradović iz Niša.

Milja Jovanović iz Beograda kaže da to nije došlo odjednom, već stepenik po stepenik:

"Prvo sam krenula da se bavim matematikom, pa su došla takmičenja, pa mogućnost da učestvujem na ovom forumu."

Ana Mitić smatra da je zbog ovog foruma njen grad Niš jedna od najsvetlijih tačaka na mapi nauke danas.

"Jako sam srećna i velika je čast učestvovati na forumu i biti najmlađi govornik na njemu", ističe Ana.

Osmi Forum mladih naučnika podstiče devojke da ostanu na putu nauke, a podršku nude i afirmisane matematičarke i grad Niš sa savremenim naučno-tehnološkim parkom i povećanim stipendijama, kao i supruga predsednika Srbije koja je otvorila Forum.

"Naš pogled i naša pažnja sve vreme su sa vama, kao što je sa vama i naša želja da ovde i ostanete. Ili ako vas već životni put navede da odete van naše zemlje, da se ovde i vratite i proširite znanje na korist celokupnog našeg naroda i, zašto ne, čovečanstva u celini", naglasila je Tamara Vučić.

Forum je pre 8 godina pokrenut sa idejom da se predstave mladi talenti za koje se nije čulo, i da se na taj način istaknu prave vrednosti društva.

"Znate da smo Forum mladih naučnika pokrenuli kao učenici Srednje tehničke škole u Nišu i nismo očekivali da će trajati toliko, da će se proširiti toliko, i da će Niš biti prestonica najznačjnijeg događaja posvećenog mladim talnetima, budućim naučnicima", rekao je pokretač Foruma mladih naučnika Jovan Milić.

Mnogi učesnici Foruma usavršavali su se i postigli značajne rezultate u inostranstvu, a ono što je važnije – ohrabrili su mnoge mlade talente da ostanu na putu nauke.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво