Читај ми!

Položeni venci povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu

Povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta u Beogradu, 10. maja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan i predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks položili su vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Goran Vesić je podsetio da su na današnji dan pre 80 godina nacistički okupatori Beograda proglasili prestonicu gradom bez Jevreja i naveo da nisu bili u pravu, jer je jedan deo jevrejske zajednice preživeo Holokaust.

"Na njihovu žalost nisu bili u pravu, jedan deo članova naše jevrejske zajednice preživeo je užase Holokausta i Drugog svetskog rata", rekao je Vesić.

Naveo je da je na Starom sajmištu stradao najveći deo jevrejske zajednice, uključujući žene i decu koji su ubijeni na surov način.

Vesić je istakao da je pre osam godina Grad Beograd doneo odluku da ovaj dan posveti sećanju na stradale u Holokaustu tokom Drugog svetskog rata.

"Veoma je važno da obeležavamo ovaj dan, jer time ne odajemo samo pijetet žrtvama i onima koji su stradali bez bilo kakve krivice, već je ovaj dan i podsećanje budućim generacijama šta se sve dešavalo", naveo je Vesić.

Dodao je da buduće generacije moraju kroz obrazovni sistem da uče o tome šta se dešavalo u prošlosti i da se istorijske činjenice ne smeju menjati.

"Sa velikim ponosom i sa velikim tugom obeležavamo današnji dan, srećni što je danas sa nama jevrejska zajednica i ambasador Izraela, jer ovo je dokaz da taj zločinački plan nije uspeo", istakao je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Aron Fuks izrazio je zadovoljstvo što se Grad Beograd seća stradalih sugrađana, koji su stradali između 1941. i 1942. godine.

"Iako je veliki broj Jevreja stradao u Holokaustu, neki su preživeli i njihovi potomci su danas svedoci da je u prestonici nekada živela zajednica", poručio je Fuks.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво