Читај ми!

Portparol SZO za RTS o misterioznoj bolesti koja napada decu: Zna se da nema nikakve veze sa kovidom

Novi, neobjašnjeni oblik akutnog hepatitisa otkriven je kod oko 230 mališana u svetu. U Srbiji nije potvrđeno prisustvo te bolesti. Treba ispitati sve slučajeve, utvrditi sve hipoteze na kojima se radi, ali je još uvek rano da se kaže šta je uzrok ove pojave, kaže za RTS portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević.

Dramatični naslovi o misterioznoj bolesti jetre koja napada decu preplavili su medije širom sveta i društvene mreže. Iako se pojavljuju mnoge pretpostavke o njegovom nastanku, uzrok bolesti još nije poznat, kaže za RTS portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević.

Koliko slučajeva je registrovano u koliko zemalja?

- Do sada je u SZO prijavljeno oko 230 slučajeva akutnog hepatitisa kod dece koja su testirana negativno za sve poznate viruse koji izazivaju upalu jetre. Ovi slučajevi su prijavljeni od strane dvadesetak zemalja na raznim kontinentima, što znači da isključujemo geografsku vezu između tih slučajeva. Mi savetujemo zemljama da vrše aktivan nadzor nad ovom pojavom i da ispitaju i prijave sve moguće slučajeve.

Koja su do sada saznanja SZO o ovom obliku hepatitisa, po čemu je drugačiji od ostalih, pominje se adenovirus kao izazivač?

- I do sada su se svake godine pojavljivali određeni brojevi slučajeva neobjašnjenog hepatitisa, ali nikada u ovolikom broju. Treba sada stvarno ispitati o čemu se radi. Zna se da nema nikakve veze sa kovidom, ogromna većina ove dece nisu bili vakcinisani. Gledaju se infektivni i neinfektivni mogući razlozi. Adenovirus je jedna od hipoteza, veliki broj ove dece su bili zaraženi adenovirusom, koji inače ne izaziva ovakvu vrstu oboljenja. Treba ispitati sve slučajeve, utvrditi sve hipoteze na kojima se radi, ali je još uvek rano da se kaže šta je uzrok ove pojave.

Da li je Svetska zdravstvena organizacija zabrinuta i šta savetujete roditeljima, lekarima, nastavnicima širom sveta?

- Naravno da smo zabrinuti, mi pratimo ovu pojavu od samog početka i izveštavamo ministarstva zdravlja u svim zemljama o situaciji. Što se tiče roditelja dece, osnovna higijena je jako bitna, pranje ruku. Ukoliko se pojave teški i dugotrajni simptomi: povraćanja, dijareje, stomačni bolovi ili žutilo oko očiju, ili svetla stolica, treba se obavezno javiti nadležnom lekaru.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво