Читај ми!

Sećanje na žrtve NATO agresije u Nišu

Pre 23 godine, 7. maja 1999, avioni NATO-a su na civilne ciljeve u Nišu bacili kasetne bombe od kojih je poginulo 16, a teže ranjeno 18 građana.

Kasetnim bombama zasut je centar Niša – Univerzitet, pijaca, autobuska stanica, Klinički centar. Najviše Nišlija, među kojima trudnica u sedmom mesecu trudnoće, stradalo je u Šumatovačkoj ulici.

Tokom NATO agresije na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi, projektovanih tako da mogu da ekslodiraju i godinama kasnije.

Posle bombardovanja, više lokacija u Nišu čišćeno je od zaostalih kasetniih bombi.

U znak sećanja na stradale civile održan je parastos i položeni su venci na spomenik žrtvama NATO agresije. Sa cermonije je poslata i poruka mira, kao i svih prethodnih godina.

"Treba da oprostimo, treba da sarađujemo sa svima, ali ne smemo da zaboravimo one naše žrtve i one naše gubitke koje smo podneli", rekao je Miodrag Kapor, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša navela je da je neophodno da prenosimo generacijama koje dolaze posle nas da ovako nešto više nikad ne sme da se ponovi, ne samo u našem gradu, nego uopšte u našoj državi.

Tokom NATO bombardovanja na Niš je bačeno ukupno 16 kontejnera sa tri hiljade kasetnih bombi, i jedini je grad na koji su bačene kasetne bombe, projektovane tako da sem trenutnog razornog dejstva mogu da eksplodiraju i godinama, čak decenijama kasnije.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи