Читај ми!

Prošle godine stradalo 148 pešaka, šta je potrebno da bi bili bezbedniji

U saobraćajnim nesrećama u Srbiji je u 2021. godini poginulo 148 pešaka. Pančevo je jedan od 11 gradova u kojima su, prema procenama nadležnih, pešaci najugroženiji.

Jedna od raskrsnica u Pančevu, gde pešaci nisu dovoljno bezbedni, nalazi se u izuzetno prometnoj ulici Miloša Trebinjca.

Agencija za bezbednost u saobraćaju zato je, uz pomoć volontera, na ovom mestu sprovela akciju pod nazivom "Da se bolje vidimo". 

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić ističe da pešaci najviše stradaju tamo gde bi trebalo da budu najviše zaštićeni – u naseljima.

"Podaci potvrđuju da u naseljima u saobraćajnim nesrećama učestvuje oko 90 odsto pešaka, dok 63 odsto njih na tim mestima izgubi život", kaže Pešić. 

Vladan Nikolić, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije poziva pešake da poštuju i ono što nije njihova zakonska obaveza, a što im može spasiti život. 

"U naseljima, kad nisu dobri vremenski uslovi, pešaci treba da nose svetliju odeću i reflektujuće materijale kako bi bili što uočljiviji i vidljiviji", poručuje Nikolić. 

U ime Udruženja "Budimo bezbedni" Dea Đurđević, koja je pre tri godine posle saobraćajne nesreće ostala bez šake, apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezniji, jer samo jedan trenutak nepažnje može ostaviti trajne posledice. 

"Svakog deli sekund od toga da se menja sa mnom i da živi kao osoba s invaliditetom. Nisam jedina koja je tako tešku saobraćajnu nezgodu preživela, ali jesam jedna od retkih. Nama kao javnim ličnostima je i moralna obaveza da utičemo na svest građana", ukazuje Đurđevićeva. 

Lokalna samouprava je u cilju povećanja bezbednosti pešaka na ovoj raskrsnici preduzela neke preventivne mere. 

"Prošle godine smo investirali u pojačano osvetljenje pešačkog prelaza. Postavili smo i zaštitne ograde koje sprečavaju pešake da pretrčavaju ulicu i da je prelaze van pešačkog prelaza", objašnjava Predrag Živković, član GV zadužen za saobraćaj.

Da bi pešaci, ali i svi ostali učesnici u saobraćaju bili bezbedniji, neophodno je duž čitave ulice Miloša Obrenovića i Miloša Trebinjca poboljšati uličnu rasvetu, jer se i vozači žale da postojeća loše utiče na preglednost puta.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи