Читај ми!

Podeli ljubav – kampanja protiv govora mržnje

Evropska unija i Savet Evrope pokreću novu kampanju usmerenu na borbu protiv govora mržnje "Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!". Govor mržnje postao je deo svakodnevice i preti da postane opšteprihvaćeni oblik komunikacije. Evropska kampanja, fokusirana je na društvene mreže preko kojih se poruke šire najbrže.

Nije prvi ženski bend, ali je prvi romski ženski bend. Pesme su njihov način da ukažu na probleme svojih sunarodnika.

"Želimo ravnopravnost, mi se borimo i protiv nasilja, protiv ranih brakova to nam je bio jedan od ciljeva jer se u romskim zajednicama to dešava", rekla je Silvija Sinani iz Priti laud benda.

"Nema potrebe da gledamo boju kože ili naciju, svi smo ljudi i samo treba malo da poboljšamo način prihvatanja drugih", navela je Zlata Ristić iz Priti laud benda.

Govor mržnje postao je deo svakodnevice. Rečnikom mladih, in je biti hejter. A često su nesvesni opasnosti takvog trenda, jer reči mržnje lako skliznu u nasilje.

"Moramo da shvatimo da smo svi mi na korak od toga da postanemo deo ranjive grupe i onda da tako nekako percipiramo stvarnost i u to šta emitujemo u društvu, samim tim moramo tako da se ponašamo", naveo je glumac Miloš Timotijević.

Najlakše je uperiti prst u najranjivije u društvu, a poruke mržnje najbrže se šire društvenim mrežama.

"Oni koji ostavljaju takve poruke misle da to ionako nije bitno jer će sve brzo nestati. Međutim, to ostavlja vrlo duboke tragove i tragove prema osobi koju vređaju. Na kraju krajeva, utiču na formiranje društva i društvene klime", rekla je Nadia Ćuk, zamenica šefa misije Saveta Evrope. 

Mnogo je onih kojima treba objasniti da govor mržnje nije i ne može da bude sloboda govora. I zakonom je zabranjen.

"Da li će to značiti da ćete ih preobratiti? Ne. Ali će značiti da društvo kaže da nije prihvatljivo da ga mrziš zato što je gej, da je mrziš zato što je žena, da ga mrziš zato što je druge vere, nije prihvatljivo, ne možeš da to pretvoriš u svoje ponašanje, inače će biti kažnjivo. Koliko vremena će nam trebati, od svih nas zavisi", rekla je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Kampanju "Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!" podržavaju istaknute javne ličnosti, institucije, a mogu da se priključe i svi oni koji kroz lična iskustva promovišu različitost i ravnopravnost.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво