Читај ми!

Izgradnja kuće "Nade" u Banji Koviljači – pomozite mladima sa invaliditetom da dosanjaju svoj san

U prostorijama Udruženja "Plava školjka" danas se održava kreativna radionica za decu sa invaliditetom i njihove roditelje. To je samo jedna od mnogih koje organizuju tokom godine. Pozivaju građane i firme da kupe njihove praznične čestitke, igračke i figurice i tako im pomognu da brže ostvare san – da izgrade kuću "Nade" u Banji Koviljači, koja bi im značila u procesu rehabilitacije i terapija.

Nekoliko mladih iz Udruženja "Plava školjka" ove nedelje počinje da radi. Nadica Blažić kaže za RTS da mladi sa invaliditetom odrastaju i imaju pravo na osamostaljivanje i posao.

"Preko Nacionalne službe za zapošljavanje danas počinjemo javni rad koji traje četiri meseca u kojem će tri naše devojke biti angažovane. Za to vreme će imati socijalno, penziono, radni staž ide i nadoknadu mesečnu od 22.000 dinara", dodaje Blažićeva.

Ističe da poslodavci zbog predrasuda i nedovoljno informisanosti često ne daju šansu mladima sa invaliditetom da se zaposle.

"Evo mi ispred 'Plave školjke' predlažemo da se poslodavci jave, da nas upoznaju i mogu recimo da kažu nama treba 100 ili 50 ekocegera i da im mi izvezemo ili isheklamo. Na taj način bi oni nama pomogli, a mi bismo njima ustupili te korporativne poklone koji bi oni mogli dalje da proslede", dodaje Blažićeva.

Poslodavci sa 20 i više zaposlenih imaju zakonsku obavezu da zaposle osobe sa invaliditetom. Međutim, kako im zakon ostavlja mogućnost da tu obaveze ispune i tako što će umesto da zaposle uplatiti novac u budžet, mnogi se i opredele za tu drugu opciju. Blažićeva navodi da je upravo to nepoznavanje potreba osoba sa invaliditetom.

"Veliki je problem što niko ne propoznaje majku kao bitan činilac i životu osobe sa invaliditetom – uglavnom smo mi sve majke na birou, jer smo posvećene svom detetu. Kada bi postojao zakon koji bi obuhvatio majku sa svojim detetom da se radno angažuju – pa to bi četiri ruke bile i mnogo više bi se uradilo, a koliko bi to značilo za njihovu emociju, vidljivost u društvu, osamostaljivanje", poručuje Blažićeva.

Ističe da je Sekretarijat socijalne zaštite prepoznao njihovu borbu i da ih podržava.

"Ove godine po prvi put imamo godišnji projekat 'Odrasti, osamostali" gde ćemo kroz razne radionice i sadržaje kako pomoći deci i mladima sa invaliditetom, ali smo izuzetno stavili akcenat na roditelje, jer nažalost roditelji starenjem gube snagu i nadu da će da bude bolje, a o njima se vrlo malo razmišlja", dodala je Blažićeva.

Ističe da je izgradnja kuće "Nade" u Banji Koviljači njihov najveći san.

"To je najveći san koji sanjamo i nadam se da ćemo da dosanjamo sa ljudima dobre volje. Kupljen je plac, urađen je temelj i sada je potrebno sakupiti za ovu prvu fazu još 23.000 evra da bi se podigla montažna kuća od 180 kvadrata koja bi u potpunosti bila prilagođena njihovim potrebama", navela je ona.

Ističe da su odabrali Banju Koviljaču, jer je to jedina banja koja ima dečije odeljenje.

"Tamo su naša deca koja su imala sreću da dobiju uput na rehabilitaciji, ali i tu je problem kada se napuni 18 godina gube pravo na uput i na lečenje preko socijalnog, a biti u banji o svom trošku je izuzetno teško, jer smo uglavnom samohrane majke i teška je ekonomska situacija u porodicama", objasnila je Blažićeva.

Ističe da se na Fejsbuk stranici mogu naći podaci o tome kako im se može pomoći u  izgradnji kuće "Nade", a svi koji žele mogu i da dođu njihove prostorije u Ljube Davidovića 55 na Zvezdari.

"Mogu da nas kontaktiraju i građevinske firme koje bi mogle dati građevinski materijal i pojedinci sa skromnim prihodima, jer kako se kaže zrno po zrno pogača, tako se i mi nadamo da ćemo od puno malih donacija stići do rešenja i izgradnje kuće 'Nade'", zaključila je Blažićeva.

Ističe da je to važno jer će tom kućom 25 porodica trajno imati rešenje da dva puta godišnje po 21 dan besplatno borave i pet terapija koje će se realizovati u samoj kući.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво