Читај ми!

Muslimani slave Ramazanski bajram, Dudić: Dobra prilika da se pokidane rodbinske veze ponovo uspostave

Posle jednomesečnog posta, islamski vernici proslavljaju jedan od dva najznačajnija praznika – Ramazanski bajram. Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić kaže za RTS da su dešavanja u svetu doprinela da se udaljavamo jedni od drugih, od svojih najrođenijih i komšija. Ističe da je ovaj praznik lepa prilika da se pokidane međurodbinske veze ponovo uspostave. Savetovao bih svim pripadnicima islama da se makar ova dva, tri dana posvete svojim porodicama, svojim familijama, poručuje Dudić.

Jutarnjom molitvom, Bajram namazom, završio se mesec ramazana za islamske vernike. Mevlud Dudić uputio je najiskrenije čestitke svim pripadnicima islama povodom velikog praznika Ramazanskog bajrama.

"Sa željom da praznik provedu sa svojim najmilijima, a i ovoga puta ova bajramska poruka je bila u duhu ramazanskih aktivnosti, trajnog pozivanja na dobro, a odvraćanja od zla", naveo je Dudić.

Ističe da je u bajramskoj poruci govorio i o svetosti svakog čoveka – "da čuvamo dostojanstvo svakog čoveka, imajući u vidu da smo svi ljudi za zemljaskoj kugli braća od jednog oca i jedne majke".

"Od izuzetnog je značaja da vodimo računa o dostojanstvu svakog čoveka, posebno u ovim turbulentnim vremenima, vremenima sa mnogo izazova i iskušenja. Svakako da tragovi naših ramazanskih propisa i badeta trebali bi da budu prisutni u našim životima, životima svakog muslimana i nakon meseca Ramazana", poručuje Dudić.

Naglašava da će se pravi efekat ramazanskih propisa tek videti nakon meseca Ramazana i to je ono što se u islamskoj tradiciji naziva istikamet – istrajnost na činjenju dobra i dobrih dela.

Običaj je da danas islamski vernici tokom dana obilaze rodbinu, komšije i prijatelje.

"Nažalost, toga je sve manje, nekada je to bilo baš u pravom smislu taj mehabet ili muhabet, druženje, potpomaganje, život jedni za druge bez obzira kojoj veri i kojoj naciji ko pripada", naveo je Dudić.

Ukazao je da je upravo Bajram dobra prilika "da se odvojimo od ovog sveta, od onog materijalnog, i da probamo makar tokom Ramazanskog bajrama obići što je moguće više naših najmilijih".

"Čak i u jutrašnjoj bajramskoj poruci sam govorio o tim međurodbinskim vezama. Nažalost, došlo je vreme kada se samo u ovim prilikama obilazimo, a i to nekako nabrzaka se dešava, zato bih savetovao svim pripadnicima islama da se makar ova dva, tri dana posvete svojim porodicama i svojim familijama", poručio je Dudić.

Ističe da su dešavanja u svetu doprinela da se udaljavamo jedni od drugih, od svojih najrođenijih i svojih komšija.

"Ovo je lepa prilika da kroz muhabet, kroz druženje, kroz ponovno upoznavanje – došlo je vreme da moramo jedni druge da upoznajemo, jer se ne poznajemo – mnoge porodice se obiđu samo u posebnim prilikama – evo dobre prilike da te pokidane međurodbinske veze ponovo uspostavimo i da vidimo gde smo i šta smo", kaže Dudić.

Ramazanski bajram uvek pada 1. ševala (10. mesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vernici ga smatraju "praznikom položenog ispita".

Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.

Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.

Bajramski ručak i poslastice koje se služe tokom praznika pripremaju se dan ranije.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво