Читај ми!

Za nekoliko sekundi izbegnuta tragedija na Tošinom bunaru, sve zabeležile kamere

Na železničkoj stanici Tošin bunar u petak je zahvaljujući prisebnosti prisutnog mladića sačuvan život žene koja je prelazila preko koloseka, svega nekoliko sekundi pre prolaska brzog voza "Soko". Sve su zabeležile kamere.

Nakon srećom izbegnute tragedije u Tošinom bunaru, "Infrastruktura železnice Srbije" apelovala je na građane da ne prelaze preko koloseka brze pruge Beograd – Novi Sad, kojom prolaze vozovi brzinom 200 kilometara na sat.

Kako se navodi iz ovog preduzeća, na železničkom stajalištu Tošin bunar u Beogradu, u petak je sačuvan život jedne žene, samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji prisutnih osoba.

Naime, jedna ženska osoba krenula je da prelazi preko koloseka na Tošinom bunaru sa torbom u rukama, ali nije mogla da se popne na peron i drugi ljudi pomogli su joj da se skloni s pruge svega nekoliko sekundi pre nego što je naišao brzi voz "Soko", koji između Beograda i Novog Sada saobraća brzinom od 200 kilometara na sat.

Ovaj slučaj zabeležile su sigurnosne kamere "Infrastrukture železnice Srbije".

Na sreću, ova žena je preživela, ali se ovakve situacije gotovo po pravilu završavaju tragično i neko nastrada, navodi se u saopštenju.

"Infrastruktura železnice Srbije" zato još jednom upozorava da se pruga prelazi samo na mestima gde je to omogućeno i dozvoljeno, kako bi se sačuvali ljudski životi i bezbednost železničkog saobraćaja.

Ovo posebno važi za brzu prugu Beograd – Novi Sad, gde vozovi saobraćaju velikom brzinom i gde nisu predviđena nikakva ukrštanja pruge i puta, niti bilo kakva nepredviđena zaustavljanja voza tokom vožnje.

"Voz koji saobraća brzinom od 200 kilometara na čas ne može trenutno da se zaustavi čak i kada mašinovođa opazi nekoga na pruzi, niti može da skrene s pruge. Osobe koje na ovaj način nepromišljeno i neodgovorno krenu da prelaze preko šina gotovo uvek poginu na licu mesta. Da ne govorimo o tome da to može pri velikoj brzini da ugrozi i bezbednost putničkog voza i svih putnika u njemu", ističe se u saopštenju.

Poštovati upozorenja duž pruge 

Brza pruga Beograd – Novi Sad velikim delom je ograđena, izgrađeno je više od sto objekata (podvožnjaci, nadvožnjaci, vijadukti, galerije, pothodnici, propusti) kako bi se izbegla ukrštanja pruge i puta, postavljen je video-nadzor duž cele deonice, a pojačano je i fizičko-tehničko obezbeđenje.

"Sve što je moglo da se uradi kako bi se očuvala bezbednost i sačuvali ljudski životi na brzoj pruzi urađeno je. Međutim, samo ako svi poštuju upozorenja duž pruge, ukoliko ne prelaze koloseke gde to nije dozvoljeno, ukoliko ne ugrožavaju sebe i druge pokušavajući da umesto pothodnikom 'samo pretrče' preko šina, možemo zajedno da sačuvamo ljudske živote", poručuju iz "Infrastrukture železnice Srbije".

Od 1. maja brzom prugom između Beograda i Novog Sada vozovi će svakodnevno saobraćati 64 puta, od čega "Soko" koji nigde ne staje i juri 200 km/sat čak 27 puta.

"To znači da će svakoga sata i po nekoliko puta vozovi prolaziti brzom prugom. I zato svaka neopreznost i neodgovornost na pruzi mogu da se završe tragično i da neko nastrada", zaključuje se u saopštenju.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи