Читај ми!

Kako da se ponašamo u prirodi, obratiti pažnju na obeležena mesta za roštiljanje

Na izletištima treba biti oprezan, čuvati i sebe i prirodu. Gordana Jančić iz "Srijašuma" rekla je za RTS a su za izeltnike interesantni obodi šuma, Košutnjak, Avala, Kosmaj, Ada Ciganlija. Za posetioce je važno da borave tamo gde su obeležna mesta - gde mogu da roštiljaju, ili da se kreću po stazama koje su obeležene, napomenula je Jančićeva.

Proslava 1. maja se u Srbiji uglavnom obeležava uz roštilj i boravak u prirodi, a manje za istorijsko sećanje na borbu za radnička prava.

Neki su još juče otišli na kampovanje, a oni koji ne žele da spavaju u prirodi, od rane zore pristižu na izletišta širom zemlje.

Gordana Jančić, pomoćnik izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u "Srbijašumama" rekla je za RTS da su za izeltnike interesantni obodi šuma, Košutnjak, Avala, Kosmaj, Ada Ciganlija.

Za posetioce je važno da borave tamo gde je obeležno gde mogu da roštiljaju, ili da se kreću po stazama koje su obeležene.

"Važno je da budemo oprezni da ne izazovemo pojavu šumskog požara, da ne oštetimo zaštićene vrste, jer se nalazimo u zaštićnim delovma prirode - ako posetioci roštiljaju važno je da bezbedno ugase vatru i da ponesu sa sobom otpad koji je ostao od njihovog boravka u prirodi", rekla je Jančićeva.

Ako se desi incident

Prema njenim rečima, najvažnije je da ako ne možemo bezbedno da ugasim požar pozovemo nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj 193.

Govoreći o kaznama, Jančićeva je rekla da su za počinioce takvih dela velike kazne s obzirom da su to fizička lica - u zaštićenim delovima prirode i od jedne do tri godine zatvora.

Novčane kazne se kreću od 5.000, 50.000 i 100.000 dinara u zavisnosti od toga da li je načinjena šteta jednom šumskom drvetu ili je reč o zaštićenom delu prirode koje ima posebnu vrednost, daleko su veće i novčane i zatvorske kazne.

"Na terotriji Srbije nije bilo incidenata i nadam se da će bezbedno proći i ovaj 1. maj", rekla je Jančićeva.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи