Читај ми!

Povećan broj povreda na radu - kako ih preduprediti

Prema podacima Međunarodne organizacije rada svake godine u svetu 2.300.000 ljudi izgubi život od povreda na radu. Prioritet Ministarstva rada je unapređenje zdravlja i bezbednosti zaposlenih, rečeno je na konferenciji povodom Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu. Uprkos svim merama u prethodne četiri godine, porastao je broj povreda na radu.

Da bi unapredili stanje u toj oblasti, više od polovine kontrola prošle godine, posvećeno je bezbednosti i zdravlju radnika. 

"Ono na šta smo jako ponosni, a želimo da to bude još i bolje, da je više od 60 odsto ovih lica koje su nađeni da rade u sivoj zoni da su nakon inspekcijskih nadzora zaposleni na neodređeno vreme, radi se ukupno o 3.180 lica", navodi Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Osposobljavanje radnika, nabavka nove opreme i sredstava za ličnu zaštitu, zamena opasnih hemikalija bezopasnim, najbitnije su investicije u toj oblasti.

"Imali smo izmene i dopune za šest podzakonskih propisa, pripremili smo nacrt Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu čije donošenje prema planu rada Vlade za ovu godinu planirano za decembar", navodi Dunja Cicimil, v. d. direktorka Uprave za bezbednost zdravlja na radu. 

U Srbiji je u 2018. bilo sedam smrtnih povreda, prošle godine - 12, a u prva četiri meseca ove godine, samo u rudniku "Soko" život je izgubilo osam rudara. U istom periodu broj teških povreda na radu veći je za 500, a lakših za 400.

U svetu 60 odsto ukupnog broja zaposlenih radi na crno, a trista miliona radnika ne sme ili ne može da prijavi povredu na radu. Zbog takvih povreda, države gube oko pet odsto BDP-a.

"Bilo zbog pada produktivnosti jer kad neko postane invalid, usled teške povrede na radu nije mu lako da nastavi da radi, bilo zbog toga što je država na gubitku, indirektno i poslodavci, jer ne samo da moraju da kompenzuju gubitak radne sposobnosti nego i neku drugu nematrijalnu štetu radnicima", navodi Jovan Protić, nacionalni koordinator Međunarodne organizacije rada za Srbiju.

Nadležni najavljuju povećanje broja inspektora i modernizaciju njihovog rada, što će, smatraju, smanjiti broj povreda na radu i profesionalnih oboljenja.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво