Protest protiv istraživanja litijuma u valjevskom kraju

Magistralni put Valjevo–Beograd, kod mesta Lukavac, bio je blokiran u podne na sat vremena zbog protesta dva ekološka pokreta, koji se protive istraživanju litijuma u slivu Kolubare.

Istraživanjem litijuma u basenu "Valjevo sever" bavi se kanadska kompanija "Eurolitijum Balkan", koja je od Ministarstva rudarstva i energetike dobila dozvolu. U protekla dva dana meštani Lukavca pokušavali su da blokiraju prilaze parcelama i ometaju istraživanja.

"Mi ćemo pokušati da zaustavimo da ne dobiju produžetak dozvole, jer već ima zatrovanih bunara u tom delu", kaže Goradana Jelisavčić iz Narodnog pokreta "Marš s Kolubare".

Blokadom magistralnog puta Valjevo–Beograd u Lukavcu meštani nekoliko sela u slivu Kolubare skreću pažnju na probleme, koji su se pojavili od početka istraživanja litijuma.

"Godine 2020. prvi put uočavam problem povećanja bora na deset puta, natrijuma, kalijuma. I ove godine se to sve povećalo na tri do četiri puta, odnosno bor je otišao na osamnaest puta", kaže Branko Arbajter, vlasnik plantaže borovnica i lešnika.

Dragan Savić, vlasnik planataže jagoda u Divcima, ukazuje da je ugroženo i zemljište koje će, kako kaže, biti kontaminirano tom vodom. "Svi izvori, svi ostali bunari ovde, sav sliv prema Kolubari može da bude ugrožen", rekao je Savić.

"Fer bi bilo da mi donesu vodu, ovo života što mi je ostalo, da ne idem u mojim godinama da vučem vodu kilometar u balonima na biciklu. I ako se traže zabrane, da to budu trajne zabrane, nikako privremene", kaže Cvetko Jovanović iz Lukavca.

Aktivnostima Narodnog pokreta "Marš s Kolubare" krajem prošle godine, "Eurolitijum Balkan" dobio je privremenu zabranu istraživanja u valjevsko-mioničkom basenu. Njihove napore da zabrana bude trajna podržava i Ekološki ustanak.

"Srbija neće više mirno gledati da joj se otima, čerupa zemlja koja je hrani, voda koju pije, to budite sigurni. Ovo su ljudi koje je muka naterala da dođu ovamo", kaže Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka.

Posle protesta ekoloških aktivista, oglasila se kompanija "Eurolitijum Balkan", te navela da je odlučila da obustavi istraživanje litijuma koje je započela na istražnom prostoru "Valjevo sever".

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво