Читај ми!

Ohrabrivanjem devojčica da prate svoje snove - do društva jednakih šansi

U svetu se obeležava Međunarodni dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama. Ministarka Tatjana Matić je čestitala devojčicama, uz poruku da budu hrabre i da se obrazuju prateći svoje afinitete i savremene tokove. Ni pol, ni prethodno iskustvo, ni strah od nepoznatog nisu prepreka kada pratite svoje snove, poručile su učenicama osnovnih i srednjih škola uspešne žene iz profesija koje i dalje važe za "muške", saopšteno je iz GIZ-a.

Međunarodni dan devojčica, ustanovljen na nivou Ujedinjenih nacija, obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. U Srbiji se obeležava od 2010. godine, sa ciljem podsticanja većeg učešća devojčica i devojaka u tehnološkim oblastima.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić čestitala je svim devojkama i devojčicama Međunarodni dan devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama, uz poruku da će to ministarstvo nastojati da im omogući dostupnost i sigurnost novih tehnologija.

"Drage devojke i devojčice, budite hrabre, odvažne i obrazujte se u skladu sa savremenim tokovima, prateći svoje afinitete, ali imajući u vidu da su digitalne veštine osnova gotovo svih poslova budućnosti", poručila je ministarka.

Naglasila je da resorno ministarstvo sprovodi brojne projekte za veće uključivanje učenica u oblast novih tehnologija, između ostalog, organizujući predavanja, takmičenja, mentorske programe u okviru inicijative Dan devojaka u informaciono komunikacionim tehnologijama (IKT).

"Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija nastojaće kao i do sada da vam omogući dostupnost i sigurnost novih tehnologija", poručila je Matić.

Međunarodni dan devojčica nizom događaja obeležava i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Ni pol, ni prethodno iskustvo, ni strah od nepoznatog nisu prepreka kada pratite svoje snove, poručile su učenicama osnovnih i srednjih škola uspešne žene iz profesija koje i dalje važe za "muške", saopšteno je iz GIZ-a.

Povodom obeležavanja Dana devojčica, projekat Nemačke razvojne saradnje "Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje" (DECIDE), u saradnji sa Centrom Inventiva, podržava srednje stručne škole koje učestvuju u ovom projektu u organizaciji susreta učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva.

Učenice šest srednjih stručnih škola učesnica u projektu, ali i učenice završnih razreda osnovnih škola u Kragujevcu, Obrenovcu, Vlasotincu, Zaječaru, Nišu i Subotici imale su priliku da čuju iskustva uspešnih žena iz sveta preduzetništva, inženjerstva, IKT sektora i zanatsko-tehničkih zanimanja.

Jedno od zanimanja koje nije za žene tipično devojčice su mogle da upoznaju u kompaniji "Wacker Neuson" u Kragujevcu, gde su razgovarale sa zaposlenima koje u ovoj firmi rade kao zavarivačice.

"Kao nekom bez prethodnog iskustva, trebalo mi je dosta volje, truda i učenja kako bih savladala proces zavarivanja. Sada sam na poziciji trenera zavarivanja. Novim radnicima je često čudno kada ih žena uči 'muškom' poslu, ali ja smatram je ta podela na muška i ženska zanimanja prevaziđena i da postoje samo poslovi u kojima se pronalaziš ili ne", sumirala je Marija Munić svoj put od zaposlene na obuci do zaposlene koja obučava buduće zavarivače.

Kako izgleda rad u jednom od najjedinstvenijih i najmodernijih radnih prostora, u opuštajućem i inspirativnom radnom okruženju u kome se vodi računa o timu i okolini, mogle su iz prve ruke da saznaju devojčice koje su posetile subotičku digitalnu agenciju "Studio Present" koja više od 15 godina uspešno posluje u oblasti razvoja kompleksnih veb rešenja u kombinaciji sa marketingom i dizajnom.

O svojim karijernim putevima, značaju obrazovanja i potrebi da se ruše stereotipi u sferi kako bismo stvorili društvo jednakih šansi za sve devojčicama su govorile i mašinske i elektroinženjerke, direktorka hotela, predsednica suda, preduzetnice i ostale uspešne žene koje su devojčicama predstavile mogućnosti, izazove i perspektive rada u oblastima u kojima žene nisu dovoljno profesionalno zastupljene.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи