Читај ми!

Svako četvrto dete trpi vršnjačko nasilje, retki se odluče da prijave

Statistika pokazuje da svako četvrto dete trpi učestalo nasilje od vršnjaka, dok ga svako peto prijavljuje. Posledice su brojne - od lakših ili težih telesnih povreda, do trajnih psihičkih trauma.

Upozoravajući su podaci Krovne organizacije mladih da svaka četvrta mlada osoba smatra da nasilje može biti opravdano.

Mnoga deca u školi trpe nasilje i pate, a da to nikome ne prijave. Istraživanja pokazuju da u odeljenju od trideset učenika svaki peti đak trpi učestalo nasilje.

Školski pedag Pete gimnazije Rajka Pušica kaže za RTS da pojava nasilja postoji i da se u školi o tome veoma priča i da je tolerancija nulta na svaku pojavu, pa čak i naznaku nasilja.

"Dominantni oblici nasilja među učenicima u našoj školi su psihološko nasilje u vidu etiketiranja, omalovažavanja i nazivanja pogrdnim imenima", navodi Pušica.

Smatra da je za brigu što je to postao uobičajen način komunikacije među mladima koji je i normalizovan.

Ističe da đaci koji trpe nasilje uglavnom ne prijavljuju, već najčešće to čine učenici koji su svedoci.

"Nastavnici i odeljenske starešine najčešće kroz razgovor sa učenicima mogu da prepoznaju određene oblike ponašanja i otvore određene teme. Nasilje se najčešće dešava kada nastavnici nisu neposredno prisutni", kaže Pušica.

Napominje da su roditelji glavni saradnici u vaspitno-obrazovnom procesu i da su veoma uključeni u razgovore kada se desi nasilje, iako su često skloni da amnestiraju od odgovornosti svoju decu.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи