Читај ми!

Velika ponuda, ali i potražnja – bez obzira na cenu za svaki stan se nađe kupac

Samo tokom februara u Beogradu je izdato građevinskih dozvola za izgradnju skoro hiljadu i po novih stanova. Trećina gradilišta će biti na Novom Beogradu i oko trećine u Starom gradu. A čovek bi pomislio da u centar grada više ni cigla ne može da se stavi.

U Beogradu ne važi pravilo da što je nečeg više, niža mu je cena. Makar je tako kada je u pitanju izgradnja. Tu ništa ne manjka – ni potražnja, ni investicije. Gradi se na svim lokacijama.

"U 2021. godini je zabeležen rast prometa u odnosu na 2020. godinu u novčanom izražaju za skoro 40 odsto. Imalo smo 2020. godine tržište koje je vredelo oko 4,1 milijardu evra, a sada je negde oko 6,5 milijardi evra", kaže Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnine.

I ove godine trend povećanja cena i potražnje se nastavlja, tvrde stručnjaci.

"Ako pogledamo i ovaj kvartal 2022. godine, period od januara do marta meseca, i tu smo imali rast prometa i cena za nekih šest do sedam odsto i generalno sve što ima iole normalnu cenu se jako brzo proda", navodi Đorđević.

U proteklih godinu dana najviše se gradilo na Novom Beogradu, više od 30 procenata ukupne izgradnje.

"Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku izdato je 1.995 građevinskih dozvola u februaru 2022. godine. Najveći procenat tih dozvola čine dozvole izdate za novu gradnju, otprilike 78 procenata odnosi se na novogradnju, znači tek neka svaka četvrta dozvola se odnosi na ostale vrste radova, adaptaciju, rekonstrukciju, sanaciju i slično", naglašava Dejana Đorđević, rukovodilac grupe za statistiku građevinarstva.

Čak dve trećine izdatih građevinskih dozvola u Beogradu je za stambene zgrade. To podrazumeva izgradnju 3.434 stana što predstavlja povećanje od skoro 30 procenta u odnosu na februar prošle godine. Sudeći po interesovanju, bez obzira na cenu, za svaki će se naći kupac.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво