Potrebna zaštita najugroženijih od krize

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao da će njegovo ministarstvo dati sve od sebe da najugroženiji ne osete teret ekonomske krize. Ministarstvo redovno isplaćuje sva socijalna davanja uprkos krizi.

Ministarstvo rada i socijalne politike učiniće sve da najugroženije društvene grupe ne osete teret svetske finansijske krize i ukupne ekonomske situacije u zemlji, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

Ljajić je, prilikom uručivanja pomoći dnevnom boravku za decu i omladinu sa smetnjama u Novom Beogradu, rekao da će Ministarstvo 2. marta raspisati Konkurs za dodelu sredstava organizacijama i udruženjima koja se bave poboljšanjem uslova života osoba sa invaliditetom.

Ministar rada i socijalne politike je pozvao sve organizacije - nevladine, humanitarne i one koje se bave socijalnom integracijom, da se jave na konkurs, koji će biti otvoren mesec dana.

Za te projekte je ove godine izdvojeno 60 miliona dinara, a tokom godine biće otvoren još jedan konkurs za sredstva u iznosu od oko 375.000 evra, koja su obezbeđena iz kredita Svetske banke.

Uprkos teškoj godini u ekonomskom i socijalnom smislu, Ministarstvo će nastaviti sa redovnim isplatama svih vrsta socijalnih davanja, kazao je Ljajić i podsetio da se za te namene mesečno izdvaja oko 20 miliona dinara.

Ministarstvo rada i socijalne politike radi na tome da što manje dece sa smetnjama u razvoju bude smešteno u domove i institucije i nastaviće da podržava organizacije koje rade na poboljšanju kvaliteta života te dece.

Predsednica Društva za pomoć deci ometenu u razvoju opštine Novi Beograd Slavica Živković je rekla da je u aktivnostima dnevnog boravka i 10 radionica uključeno 54 dece i mladih.

U sam dnevni boravak, kako je navela, upisano je 21 dete koja tu mogu boraviti od 8 do 20 sati, što predstavlja sigurnost roditeljima da su im deca sigurno smeštena dok su na poslu.

Živkovićeva je ukazala da ti roditelji imaju pravo na normalan život i pravo na rad, ali oni, za razliku od onih čija su deca zdrava, nikada ne prestaju da se staraju o svojim mališanima.

Korisnici dnevnog boravka, privremeno smeštenog u sklonište u Nehruovoj ulici, dobili su od Ministarstva pomoć u nameštaju i klima uređajima.

Predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković je najavio da bi uskoro mogao da se nađe novi prostor za te namene, nakon preuređenja prostora opštinske uprave.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво