Ističe rok za legalizaciju

Zahtevi za legalizaciju mogu se predati do 11. marta. Ako se to ne učini, objekat će biti srušen, poručuju iz resornog ministarstva. Bankari spremni za odobravanje kredita.

Legalizacija u Srbiji trebalo bi da se završi do 2012. godine, što će lokalnim samoupravama doneti prihod od 300 do 400 miliona evra. Zahtevi za legalizaciju mogu se predati do 11. marta ove godine. Ako se to ne učini, objekat će biti srušen, poručuju iz resornog ministarstva.

Lokalne samouprave trebalo je do kraja januara da dostave tačan broj nelegalnih objekata, ali to nisu učinile 32 opštine, od kojih je šest beogradskih.

U lozničkom kraju najviše nelegalno sagrađenih kuća ima u seoskim sredinama. Meštani kažu da su gradili na svojim imanjima, niko ih nije kontrolisao niti tražio građevinske dozvole. Ipak, ne beže od legalizacije.

U Odeljenju za planiranje i izgradnju u Loznici, od 2003. godine evidentirano je 1.950 nelegalno sagrađenih objekata. Do sada je 700 legalizovano.

"Takvih objekata ima daleko više, a najviše u seoskom području. Građani koji su gradili, nisu iskontrolisani u tom postupku", rekao je Vladan Tripković iz odeljenja za planiranje i izgradnju u Loznici.

Po novom zakonu o planiranju i izgradnji, građani treba da podnesu zahtev za legalizaciju, i to za sve kuće koje su bez dozvole izgrađene do 11. septembra 2009. godine. Ko je zahtev podneo po starom zakonu, ne mora ga ponovo podnositi.

I prestonica je konačno dobila sekretarijat za legalizaciju, a na vruću stolicu seo je Predrag Vučić, sekretar za legalizaciju Beograda.

U Beogradu 150.000 nelegalno izgrađenih objekata

Sekretarijat bi trebalo da konačno legalizuje 150.000 nelegalno izgrađenih objekata, a u sledećih mesec dana iz opština će stizati zahtevi građana za legalizaciju. 

"Neophodno je da građani predaju geodetski snimak, imovinsko-pravni osnov i u zavisnosti od objekta, tehnički izveštaj. Grad Beograd je najavio izmenu odluke i biće još dodatnih popusta za ljude koji rešavaju stambene potrebe i kojima je to prva nepokretnost", rekao je Vučić.

Pored popusta od 60 odsto za kuće do 100 kvadratnih metara, Grad Beograd je odobrio i dodatni popust za porodične kuće od 200 i 300 kvadrata, ako vlasnici dokažu da im je to prva nepokretnost.

Bankari su spremni da odobravaju kredite za legalizaciju.

"Krediti se mogu odobravati na rok do 60 meseci do 84 ili 120 meseci. Dužina roka je u direktnoj vezi sa visinom plasmana koje klijent zahteva, odnsno onoliko koliko mu treba sredstava da bi platio troškove legalizacije", kaže Ljiljana Milošević iz Komercijalne banke.

Na primer, ako je kredit do 2.000 evra, rok otplate 5 godina, kamata 17,95 odsto, visina rate isnosiće 51 evro.

Ukoliko donesete rešenje o legalizaciji u banku i stavite hipoteku na taj objekat, kamata će vam biti niža za tri odsto.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи