Besnilo kod Kragujevca

Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je selo Čumić i lovište "Lepenica" u opštini Kragujevac područjem zaraženim besnilom. Ministarstvo naložilo hitnu vakcinaciju pasa i mačaka.

Selo Čumić i lovište "Lepenica" u opštini Kragujevac, Ministarstvo poljoprivrede proglasilo je područjem zaraženog besnila.

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede zabranjuje se iznošenje životinjskih proizvoda, sirovina i predmeta preko kojih se besnilo može preneti iz zaraženih dvorišta, kao i skidanje kože sa leševa pasa, mačaka, lisica i vukova, kao i ostalih krznašica i drugih životinja.

Istovremeno, Ministarstvo je naložilo popis, vakcinaciju i obeležavanja svih nevakcinisanih pasa i mačaka starijih od tri meseca, zatvaranje pasa i mačaka, hvatanje i zbrinjavanja lutalica.

Zabrana prometa divljači

Ministarsvo je, između ostalog, naložilo uklanjanje leševa životinja sa javnih površina, zabranu prometa, izložbi i smotri pasa i mačaka, zabranu prometa divljači i izdavanja uverenja o zdravstvenom stanju životinja za pse i mačke.

Ministarstvo poljoprivrede je naložilo dezinfekciju prostorija u kojima su se nalazile obolele životinje i pribora koji je bio u dodiru sa njima.

Jedina prava zaštita od besnila jeste da se ljudi i životinje vankcinišu na vreme. Besnilo je neizlečiva bolest, a ukoliko osoba doživi ujed pobesnele životinje ona može primiti serum, ali to nije doživotna garancija. 

Besnilo napada nervni sistem. Za čoveka je manja mogućnost da oboli što je povreda dalje od glave. Inače, besnilo se prenosi lančano, isključivo ujedom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи