Читај ми!

Šta se u Srbiji najviše tretira pesticidima i mogu li nova pravila tome stati na put

Svi poljoprivrednici koji koriste pesticide trebalo bi od 1. januara prvo da idu na stručnu obuku. Sertifikat će biti uslov za kupovinu sredstava za zaštitu bilja u poljoprivrednim apotekama. Novim pravilima neće biti obuhvaćeni samo poljoprivrednici, već svi oni koji koriste ova sredstva, a rade na njivama, u firmama za puteve, ozelenjavanju i slično.

Oko 70 odsto hrane u Srbiji prska se raznim hemikalijama. Jabuka se, na primer, prska više od 10 puta.

"Broj tretiranja zavisi od biljke, ali teško da će neko samo sa tri tretmana tretirati jabuku, obično je to sa 10, kao i svuda u svetu", objašnjava Lidija Ristić Matijević iz Ministarstva poljoprivrede. 

Važno je da svi proizvođači prođu obuku i dobiju sertifikat o upotrebi pesticida. 

"Poljoprivredni proizvođači su i do sada imali prilike da idu na seminare, a ova obuka je samo način da se sva ta znanja objedine. Da se znaju osnove i sve ono što je važno za tretiranje bilja – kako pročitati uputstvo, lična zaštita korisnika sredstava, kako da transportuju, odlažu ili čuvaju ta sredstva. To nije važno samo za poljoprivredne proizvođače, već i za sve one koji dolaze u kontakt sa njima", ističe šefica Odseka za zaštitu i ishranu bilja u Ministarstvu poljoprivrede. 

Na obuci će poljoprivrednici naučiti koliko je važno poštovanje perioda od poslednjeg prskanja do konzumiranja.

"Jabuka koja je lepa i sija ne znači da je puno tretirana i obrnuto. Apel proizvođačima je svakako da poštuju uputstva i da zaštite i sebe i nas kao potrošače i važno je da se ispoštuje vreme od tretiranja do branja", navodi Ristić Matijević. 

U Srbiji je registrovano oko 1.100 sredstva, ali se taj broj stalno menja, neka sredstva se ukidaju, ali se i nova registruju. Važno je znati i da se neke biljne kulture tretiraju više, a neke manje.

"Dosta se tretira jabuka, zatim luk, salata, jagode, a nešto manje višnje, trešnje...", naglašava šefica Odseka za zaštitu i ishranu bilja u Ministarstvu poljoprivrede.  

Neke zemlje su uvele i "zdravstvene kartone" za voće i povrće gde tačno piše koliko zasada ima vlasnik, pa na osnovu toga dobija određenu količinu hemikalija. 

"Naši poljoprivredni proizvođači se upisaju u registar gazdinstava na osnovu čega se vidi kolika je površina zasada. Monitoring pesticida se radi svake godine i vrši se kontrola ostataka pesticida u krajnjem proizvodu. Odstupanje od 1,5-2 odsto je nešto što se toleriše svuda u svetu", rekla je za RTS šefica Odseka za zaštitu i ishranu bilja u Ministarstvu poljoprivrede Lidija Ristić Matijević.  

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво