Читај ми!

Protođakon Kovačević: Svetosavlje je pravoslavlje srpskog doživljaja, slavi najbolje u ljudima

Savindan je i krsna slava mnogih porodica. U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve služe se praznične lituragije. Protođakon Mladen Kovačević kaže za RTS da je svetosavlje srpski doživljaj pravoslavlja. Ističe da svetosavski kult slavi sve ono najbolje u ljudima.

Protođakon Mladen Kovačević kaže da s obzirom na to da je Sveti Sava jedna od najznačajnih ličnosti u našoj istoriji, ako ne i najznačajnija, onda je jasno koliki je značaj današnjeg praznika.

"Sveti Sava bio je prvi poglavar autokefalne samostalne crkve, ali pre svega veliki podvižnik, duhovnik, svenarodni učitelj i diplomata. To je sve srpski praznik, praznik naše duhovnosti, ali i naše državnosti i našeg nacionalnog identiteta. Ovo je praznik svih Srba", poručuje Kovačević.

Kult Svetog Save bio je veoma jak naročito kada je srpski narod prolazio kroz teška vremena. Protođakon Kovačević podseća na reči svetog Justina Popovića da je svetosavlje srpski doživljaj pravoslavlja.

"Pravoslavlje srpskog doživljaja, srpskog stila. Mi smo slobodarski narod, mi smo narod koji voli slobodu, koji ceni junaštvo i čojstvo. Sve su to neki elementi koji su se spleli sa pravoslavnom duhovnošću i dali taj naš identitet", kaže Kovačević.

Ističe da svetosavski kult slavi sve ono najbolje u ljudima.

Hram Svetog Save je završen, uskoro se očekuje i osvećenje, a protođakon Kovačević kaže da je to ispunjenje zaveta.

"Kroz 20. vek smo možda prošli kroz neka iskušenja, ne samo u 20. veku, možda smo učinili neke istorijske greške. Smatram da je ovo simbol naše svenarodne obnove", dodaje Kovačević.

Hram je praktično završen, svi krupniji radovi su završeni, u njemu se obavlja bogosluženje, a osvećenje je malo pomereno zbog pandemije.

"Zašto je to važno osvećenje – da napravimo jedna svenarodni praznik, jer zaista možemo biti ponosni što smo izdržali, što je hram postavljen, sve to vreme ostao na ovom mestu i završavamo ga", poručuje Kovačević.

Liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru služi Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво