Читај ми!

Vetar u leđa za mlade u riziku, kako im pomoći kad izađu iz sistema alternativne brige

S njima se susrećemo u gradskom prevozu, na ulici, u prodavnicama, možda čak i žive u istoj zgradi ili komšiluku. Spolja posmatrano deluju kao i svi drugi mladi ljudi, ali se od njih razlikuju po jednoj veoma važnoj odlici – odrasli su bez roditelja, u domu, hraniteljskoj porodici ili nekoj drugoj ustanovi socijalne zaštite.

Tokom detinjstva i mladosti nekako su naučili da žive u svim okolnostima koje su ih zadesile, a koje, pored gubitka roditelja, uključuju i često zanemarivanje, pa čak i zlostavljanje.

Kada napune 18 godina ili, u boljem slučaju, kad završe više ili visoko obrazovanje, suočavaju se s još jednim velikim izazovom – izlazak iz "sistema alternativne brige" i početak samostalnog života.

I na toj prepreci, nažalost, veliki broj njih padne. Neki završe kao zavisnici od droga, neki kao žrtve prinudne prostitucije, neki u kriminalu.

Na sreću, postoje entuzijasti koji su se udružili i pokrenuli organizacije koje im pružaju neophodnu pomoć i podršku. Među njih spada i Maja Josić, osnivačica udruženja "In Process".

"Naša motivacija bila je ljudska – želja da pomognemo. Okupili smo se kao građani i volonteri i osmislili projekat 'Care Hub' čiji je cilj stvaranje jedne zajednice koja će biti posvećena mladima u riziku," počinje Maja razgovor za Jutarnji program Radio Beograda 1

Objašnjava nam da su tokom prethodnih devet meseci zajedno s partnerima organizovali niz edukacija i mentorskih programa.

"Radili smo s njima na tome kako da ovladaju sopstvenim emocijama, kako da prepoznaju neke negativne obrasce osećanja i ponašanja, ali i kako da steknu takozvane meke veštine u međuljudskim odnosima. Stručnjaci za digitalni marketing učili su ih kako da iskoriste društvene mreže da promovišu svoje poslove i usluge. Kao rezultat celog projekta nastala su četiri priručnika – za meke veštine, za ovladavanje emocijama, za vršnjačku edukaciju i za digitalni marketing", kaže Maja Josić.

Najavljuje da će na proleće biti objavljen još jedan priručnik koji će biti namenjen i profesionalcima i laicima, a govoriće o tome kako regulisati svoja osećanja i razviti svesnost o svojim unutrašnjim stanjima.

Većini usamljenost najveći problem po izlasku iz doma ili hraniteljske porodice 

Kaže da je to posebno važno za ovu grupu mladih ljudi, jer većina njih kao glavni problem po izlasku iz doma ili hraniteljske porodice navodi usamljenost i osećanje sopstvene neadekvatnosti ili, stručno rečeno, samoporažavajuće misli.

Psiholog i psihoterapeut Marko Tomašević, koji je vodio psihološke radionice s mladima, ističe da je izuzetno važno da oni nauče kako da se nose s posledicama nepovoljnih životnih iskustava i da ovladaju veštinama emocionalne regulacije.

"Smatram da je budućnost mentalne higijene i prevencije velikog broja problema u domenu mentalnog, ali i fizičkog zdravlja, upravo u programima poput ovog", kaže Tomašević.

Pored toga, važno je i da nauče neke svakodnevne praktične veštine neophodne za  samostalni život, poput vođenja domaćinstva i plaćanja računa, ali i kako da dođu do posla.

Jedna međufaza ka tome jeste i socijalno preduzeće koje je osnovao Centar "Zvezda" u kojem ovi mladi ljudi proizvode suvenire i predmete za kuću i od njihove prodaje finansiraju svoje aktivnosti.

Zahvaljujući kursu digitalnog marketinga koji su pohađali krajem 2021. godine višestruko su povećali prodaju ovih proizvoda i tako obezbedili sredstva za svoj život i rad.

Tokom trajanja projekta mladi u riziku učestvovali su u brojnim radionicama koje su vođene po principu vršnjačke edukacije.

"Ovo iskustvo pokazalo je da mladi imaju veliku potrebu, ali i želju za različitim veštinama i obukama. Izuzetno je važno i to što su se oni kroz ove radionice povezali i dodatno osnažili. Radujem se nastavku", rekao je Denis Ćulahović iz udruženja "Moj krug" koje je sprovodilo vršnjačku edukaciju, a koje su osnovali upravo mladi iz tzv. sistema alternativne brige.

U nastavak programa veruje i sagovornica Jutarnjeg programa Radio Beograda 1 Maja Josić.

"Da ne verujemo da postoji mogućnost da sve ovo postane stalna i redovna usluga, ne bismo ni ulazili u ovaj projekat. Naravno, potrebni su velika posvećenost, energija, snaga i požrtvnovanost da bi se to ostvarilo, ali verujem da ćemo u vrlo skoroj budućnosti uspeti da u ovu temu uključimo još širu zajednicu i aktere iz javnog i privatnog sektora. Nadam se da će sve to doprineti većoj stabilnosti i boljem kvalitetu života za mlade koji su odrastali bez roditelje", zaključuje Maja Josić iz udruženja "In Process".

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво