Читај ми!

Ne krećite na put bez zimskih guma, čak i kad na putevima nema snega

U poslednje dve praznične nedelje u saobraćajnim nesrećama u Srbiji su poginule čak 23 osobe. Stručnjaci kažu da su alkohol i umor, ali i loši putevi, kumovali tragičnim brojkama. U MUP-u kažu da je pored nedscipline vozača veliki broj njih seo za volan bez zimskih guma. To je dovelo do niza izletanja i lančanih sudara.

Mnogo udesa dogodilo se zato što pojedini vozači koji nisu zamenili letnje gume zimskim nisu držali dovoljno rastojanje. Kočenje sa letnjim gumama povećava zaustavni trag za 70 odsto.

Apeluje se na vozače da ne kreću na put sa letnjim gumama i ako nema snega i leda na putu.

"Zimske gume se sa razlogom zovu zimske, a ne snežne, važno je imati ih ne samo kad je na kolovozu sneg, led i poledica, već kada su niske temperature. One imaju posebne karakteristike prigagođene vremenu i stanju na putevima i moraju imati šare najmanje 4 milimetra", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Ukoliko idete put skijaških centara obavezno pored zimskih guma, morate imati adekvatne lance za točkove jer će vas u protivnom policija isključiti iz saobraćaja. Iako je vreme lepo i ima sunca često se baš na tim putevima zaglave autobusi i kamioni pa morate imati zalihe u kolima.

"Potrebno je imati pun rezervoar, pun mobilni telefon, zalihe hrane i vode bar za jedan dan i ako imate malu decu morate imati za njih hranu", kaže  Tijana Škero iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

U MUP-u savetuju da ponesete neki manji ašov ili da patosnice koristite da bi se izbavili ako upadnete u neku rupu u snegu.

Naglim dodavanjem gasa nećete postići ništa. Pokušjte da idete malo napred malo nazad ili volanom promenite smer klizanja pogonskih točkova.

Obavezno ograničite brzinu i ne mislite da će vas i pogon na sve točkove naročito terenaca spasiti od izletanja sa puta.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво